Torta od limuna i jagoda

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
40 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
180 g
brašno
70 ml
mlijeko
2 komad
bjelanca
1 kašika
ekstarkt vanilije
190 g
Šećer
1 1/2 kašičica
prašak za pecivo
1/3 kašičica
Sol
60 g
margarin
10 kašika
margarin
50 g
bijela čokolada
120 ml
šlag pjena
1 komad
kora od limuna
2 komad
Jaja
80 ml
sok od limuna
500 g
jagode
Torta od limuna i jagoda
  1. Bjelanjke, mlijeko i vanila ekstrakt umutiti.
  2. U posebnoj posudi pomiješati brašno, 90 gr šećera, prašak za pecivo i sol.
  3. Dodati 60 gr margarina, pa mikserom, na smanjenoj brzini mutiti smjesu.
  4. Postepeno dodavati mješavinu s mlijekom i mutiti dok se ne izjednači smjesa.
  5. Staviti je u pleh za pečenje premazan uljem i peći 30 do 40 minuta na 170 °C.
  6. 100 gr šećera, limunovu koru, iscijeđen limunov sok i jaja sjediniti, staviti posudu u kojoj se ovi sastojci nalaze na paru i kuhati uz konstantno miješanje dok se šećer ne istopi, a smjesa postane gusta.
  7. Skinuti smjesu s vatre, staviti je u blender i miksati nekoliko minuta.
  8. Kada se ohladi, postepeno dodavati margarin i nastaviti miksanje.
  9. Kada se dobije fina krema, ostaviti je u frižider.
  10. Istopljenu bijelu čokoladu pomiješati sa slatkim vrhnjem i ostaviti također u frižider.
  11. Koru prerezati na tri dijela.
  12. Prvu premazati filom do bijele čokolade, zatim posuti jagode, staviti drugu koru i ponoviti postupak.
  13. Na posljednju koru premazati kremu od limuna, pa ostaviti tortu u frižider da se ohladi.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*