Torta s čokoladom i orasima

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 30 minuta
Torta s čokoladom i orasima

Sastojci

Šećer:
450 grama
Jaja:
16 komada
Orasi:
300 grama
Čokolada:
200 grama
Margarin:
200 grama

Instrukcije

  1. Priprema:

  2. Karamelizirati šećer na vatri (pržiti 140 gr šećera u šerpi bez vode, dok ne dobijete karamel), zatim dodati isječenih 300 gr oraha u karamel i staviti na vlažnu podlogu, tanjir. Kada se ova smjesa ohladi, samljeti je u mašini za mljevenje oraha.

  3. Posebno umututi 12 žumanjaka sa 150 gr šećera, zatim dodati samljevenu smjesu s orasima, 2 kašike brašna i čvrsti snijeg prethodno umućen od 12 bjelanjaka i sve zajedno umutiti.

  4. Smjesu preliti u okrugli kalup, podijeliti je u tri dijela i peći jedan po jedan (10-ak min), ili ispeći jednu koru (25 min), pa je prerezati na tri jednaka dijela.

  5. Fil:

  6. Mikserom umutiti 4 cijela jajeta i 160 gr šećera. Nakon toga dodati 200 gr čokolade, 2 kašike vode i sve dobro promiješati, te kuhati na pari dok fil ne dobije dovoljnu gustoću.

  7. Dok se napravljeni fil hladi, umutiti posebno 200 gr margarina, staviti u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.

  8. Jednu koru premazati filom, zatim preko fila staviti drugu koru i nastaviti postupak do isteka materijala. Od preostalog fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.