Torta s čokoladom i orasima

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
50 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
450 g
Šećer
16 komad
Jaja
300 g
orasi
200 g
čokolada
200 g
margarin
  1. Priprema:
  2. Karamelizirati šećer na vatri (pržiti 140 gr šećera u šerpi bez vode, dok ne dobijete karamel), zatim dodati isječenih 300 gr oraha u karamel i staviti na vlažnu podlogu, tanjir. Kada se ova smjesa ohladi, samljeti je u mašini za mljevenje oraha.
  3. Posebno umututi 12 žumanjaka sa 150 gr šećera, zatim dodati samljevenu smjesu s orasima, 2 kašike brašna i čvrsti snijeg prethodno umućen od 12 bjelanjaka i sve zajedno umutiti.
  4. Smjesu preliti u okrugli kalup, podijeliti je u tri dijela i peći jedan po jedan (10-ak min), ili ispeći jednu koru (25 min), pa je prerezati na tri jednaka dijela.
  5. Fil:
  6. Mikserom umutiti 4 cijela jajeta i 160 gr šećera. Nakon toga dodati 200 gr čokolade, 2 kašike vode i sve dobro promiješati, te kuhati na pari dok fil ne dobije dovoljnu gustoću.
  7. Dok se napravljeni fil hladi, umutiti posebno 200 gr margarina, staviti u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.
  8. Jenu koru premazati filom, zatim preko fila staviti drugu koru i nastaviti postupak do isteka materijala. Od preostalog fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*