Karamelizirati šećer na vatri (pržiti 140 gr šećera u šerpi bez vode, dok ne dobijete karamel), zatim dodati isječenih 300 gr oraha u karamel i staviti na vlažnu podlogu, tanjir. Kada se ova smjesa ohladi, samljeti je u mašini za mljevenje oraha.
Posebno umututi 12 žumanjaka sa 150 gr šećera, zatim dodati samljevenu smjesu s orasima, 2 kašike brašna i čvrsti snijeg prethodno umućen od 12 bjelanjaka i sve zajedno umutiti.
Smjesu preliti u okrugli kalup, podijeliti je u tri dijela i peći jedan po jedan (10-ak min), ili ispeći jednu koru (25 min), pa je prerezati na tri jednaka dijela.
Fil:
Mikserom umutiti 4 cijela jajeta i 160 gr šećera. Nakon toga dodati 200 gr čokolade, 2 kašike vode i sve dobro promiješati, te kuhati na pari dok fil ne dobije dovoljnu gustoću.
Dok se napravljeni fil hladi, umutiti posebno 200 gr margarina, staviti u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.
Jenu koru premazati filom, zatim preko fila staviti drugu koru i nastaviti postupak do isteka materijala. Od preostalog fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!