Torta s lješnjakom i bademom
Sastojci
Instrukcije
Priprema kora:
Umutiti 7 bjelanjaka u čvrst snijeg, pa postepeno dodati 200 gr šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
U šlag od bjelanjaka dodati 200 gr badema i polahko promiješati kašikom za kuhanje.
U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći na temperaturi od 180 °C 20 minuta. Nakon što se ispeče, koru ostaviti da se ohladi, pa je uzduž presjeći na dva dijela kako bi se dobile 2 kore.
Na isti način napraviti i drugu koru.
Fil:
Mikserom umutiti žumanca i šećer, pa ih kuhati na pari dok se fil ne zgusne. Nakon toga dodati 50 gr izlomljene čokolade i miješati dok se ne otopi. Napravljeni fil ostaviti da se ohladi.
Nakon što se fil ohladi, dodati 250 gr margarina i umutiti mikserom. U ovu smjesu dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i polahko izmiješati.
Na kraju, slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag, prvu koru premazati četvrtinom fila od lješnjaka, a na ovaj fil namazati četvrtinu šlaga od slatkog vrhnja i postupak nastaviti dok se cijeli materijal ne iskoristi.
Tortu preliti istopljenom čokoladom (100 gr) i ukrasiti po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.