Torta s lješnjakom i bademom

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Torta s lješnjakom i bademom

Sastojci

Bjelanca:
14 komada
Bademi:
400 grama
Šećer:
600 grama
Žumanca:
14 komada
Mljeveni lješnjaci:
100 grama
Margarin:
250 grama
Čokolada za kuhanje:
150 grama
Slatko vrhnje:
1/2 litra

Instrukcije

  1. Priprema kora:

  2. Umutiti 7 bjelanjaka u čvrst snijeg, pa postepeno dodati 200 gr šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

  3. U šlag od bjelanjaka dodati 200 gr badema i polahko promiješati kašikom za kuhanje.

  4. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći na temperaturi od 180 °C 20 minuta. Nakon što se ispeče, koru ostaviti da se ohladi, pa je uzduž presjeći na dva dijela kako bi se dobile 2 kore.

  5. Na isti način napraviti i drugu koru.

  6. Fil:

  7. Mikserom umutiti žumanca i šećer, pa ih kuhati na pari dok se fil ne zgusne. Nakon toga dodati 50 gr izlomljene čokolade i miješati dok se ne otopi. Napravljeni fil ostaviti da se ohladi.

  8. Nakon što se fil ohladi, dodati 250 gr margarina i umutiti mikserom. U ovu smjesu dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i polahko izmiješati.

  9. Na kraju, slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag, prvu koru premazati četvrtinom fila od lješnjaka, a na ovaj fil namazati četvrtinu šlaga od slatkog vrhnja i postupak nastaviti dok se cijeli materijal ne iskoristi.

  10. Tortu preliti istopljenom čokoladom (100 gr) i ukrasiti po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.