Torta s lješnjakom i bademom

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
40 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
14 komad
bjelanca
400 g
bademi
600 g
Šećer
14 komad
žumanca
100 g
mljeveni lješnjaci
250 g
margarin
150 g
čokolada za kuhanje
1/2 l
slatko vrhnje
Torta s lješnjakom i bademom
  1. Priprema kora:
  2. Umutiti 7 bjelanjaka u čvrst snijeg, pa postepeno dodati 200 gr šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
  3. U šlag od bjelanjaka dodati 200 gr badema i polahko promiješati kašikom za kuhanje.
  4. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći na temperaturi od 180 °C 20 minuta. Nakon što se ispeče, koru ostaviti da se ohladi, pa je uzduž presjeći na dva dijela kako bi se dobile 2 kore.
  5. Na isti način napraviti i drugu koru.
  6. Fil:
  7. Mikserom umutiti žumanca i šećer, pa ih kuhati na pari dok se fil ne zgusne. Nakon toga dodati 50 gr izlomljene čokolade i miješati dok se ne otopi. Napravljeni fil ostaviti da se ohladi.
  8. Nakon što se fil ohladi, dodati 250 gr margarina i umutiti mikserom. U ovu smjesu dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i polahko izmiješati.
  9. Na kraju, slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag, prvu koru premazati četvrtinom fila od lješnjaka, a na ovaj fil namazati četvrtinu šlaga od slatkog vrhnja i postupak nastaviti dok se cijeli materijal ne iskoristi.
  10. Tortu preliti istopljenom čokoladom (100 gr) i ukrasiti po želji.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*