Torta sa jaffa keksom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 50 minuta
Torta sa jaffa keksom

Sastojci

Jaja:
9 komada
Šećer:
500 grama
Brašno:
200 grama
Mljeveni orasi:
300 grama
Mlijeko:
1 litar
Margarin:
450 grama
Šećer u prahu:
200 grama
Vanilla šećer:
2 pakovanja
Jaffa keks:
800 grama
Čokolada za kuhanje:
2 komada
Ulje:
1 kašika
Sok od narandže:
200 mililitara

Instrukcije

  1. Odvojiti 8 žumanjaka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 8 kašika šećera.

  2. U snijeg od bjelanjaka dodati 1 kašikicu iscijeđenog soka od limuna, 8 žumanjaka, 4 kašike brašna, 10 kašika mljevenih oraha i 1 kašiku ulja.

  3. Smjesu podijeliti na dva dijela, svaku koru peći 15 minuta na 200 °C, pa ih prerezati na pola, kako bi se na kraju dobile 4 kore.

  4. 1 l mlijeka skuhati sa 7 kašika šećera.

  5. U posebnoj posudi napraviti glatku smjesu sa 7 kašika brašna, 3 kašike šećera i malo mlijeka, pa je preliti u ključalo mlijeko sa šećerom.

  6. Miješati na laganoj temperaturi dok se ne dobije fina krema.

  7. 250 gr margarina umutiti sa 200 gr šećera u prahu i 2 vrećice vanilin šećera.

  8. Pripremljeni margarin dodati u ohlađenu, prethodno napravljenu kremu i izjednačiti smjesu.

  9. Da bi se pripremio drugi fil, potrebno je karamelizirati šećer, zatim ga preliti sa 100 ml vode, kako bi se dobio preljev.

  10. 200 gr mljevenih oraha staviti u posudu za kuhanje, preliti napravljenim preljevom od šećera, pa malo propržiti.

  11. U ovu smjesu dodati 3 reda čokolade za kuhanje, 200 gr margarina i 1 cijelo jaje, pa sve još malo miješati na laganoj vatri.

  12. Na prvu koru premazati fil sa čokoladom, poredati jaffa kekse (čokoladni dio okrenuti prema gore), poprskati ih sokom od narandže, premazati ih filom od mlijeka, zatim staviti drugu koru i postupak ponavljati do isteka materijala.

  13. Cijelu tortu premazati čokoladnom glazurom i dalje ukrasiti po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.