Torta sa jaffa keksom

Kategorije:

Vrijeme pripreme
50 minute
Vrijeme kuhanja
30 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
9 komad
Jaja
500 g
Šećer
200 g
brašno
300 g
mljeveni orasi
1 l
mlijeko
450 g
margarin
200 g
šećer u prahu
2 pakovanje
vanilla šećer
800 g
jaffa keks
2 komad
čokolada za kuhanje
1 kašika
ulje
200 ml
Sok od narandže
Torta sa jaffa keksom
  1. Odvojiti 8 žumanjaka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 8 kašika šećera.
  2. U snijeg od bjelanjaka dodati 1 kašikicu iscijeđenog soka od limuna, 8 žumanjaka, 4 kašike brašna, 10 kašika mljevenih oraha i 1 kašiku ulja.
  3. Smjesu podijeliti na dva dijela, svaku koru peći 15 minuta na 200 °C, pa ih prerezati na pola, kako bi se na kraju dobile 4 kore.
  4. 1 l mlijeka skuhati sa 7 kašika šećera.
  5. U posebnoj posudi napraviti glatku smjesu sa 7 kašika brašna, 3 kašike šećera i malo mlijeka, pa je preliti u ključalo mlijeko sa šećerom.
  6. Miješati na laganoj temperaturi dok se ne dobije fina krema.
  7. 250 gr margarina umutiti sa 200 gr šećera u prahu i 2 vrećice vanilin šećera.
  8. Pripremljeni margarin dodati u ohlađenu, prethodno napravljenu kremu i izjednačiti smjesu.
  9. Da bi se pripremio drugi fil, potrebno je karamelizirati šećer, zatim ga preliti sa 100 ml vode, kako bi se dobio preljev.
  10. 200 gr mljevenih oraha staviti u posudu za kuhanje, preliti napravljenim preljevom od šećera, pa malo propržiti.
  11. U ovu smjesu dodati 3 reda čokolade za kuhanje, 200 gr margarina i 1 cijelo jaje, pa sve još malo miješati na laganoj vatri.
  12. Na prvu koru premazati fil sa čokoladom, poredati jaffa kekse (čokoladni dio okrenuti prema gore), poprskati ih sokom od narandže, premazati ih filom od mlijeka, zatim staviti drugu koru i postupak ponavljati do isteka materijala.
  13. Cijelu tortu premazati čokoladnom glazurom i dalje ukrasiti po želji.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*