Torta sa okusom banane i vanilije

Kategorije:

Vrijeme pripreme
60 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
70 g
neslani maslac
3 kašika
želatina
100 g
integralni keks
2 komad
Jaja
75 g
šećer u prahu
225 g
maskarpone sir
1 komad
vanilija
2 komad
banane
300 g
šlag krema od vanilije
50 g
proprženi bademi
150 g
slatko vrhnje
75 g
neslani maslac
150 g
Smeđi šećer
1 kašičica
ekstarkt vanilije
Torta sa okusom banane i vanilije
  1. Želatin potopite u 2 kašike tople vode.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte izmrvljeni keks sa maslacem, pa smjesu rasporedite u okrugli pleh za pečenje omjera 20 cm, obložen papirom za pečenje i premazan istopljenim maslacem.
  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  4. Žumanjke, 1/3 pripremljene količine šećera, maskarpone i sjeme iz mahune vanilije izmiksajte mikserom.
  5. Dodajte želatin i šlag kremu.
  6. U posebnoj posudi umutite bjelanjke i preostali šećer u prahu.
  7. Čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera sjedinite sa smjesom od mascarpone sira.
  8. Ovaj fil premažite preko osnovice od keksa, pa ostavite da prenoći u frižideru.
  9. Slatko vrhnje, maslac, smeđi šećer i vanilla ekstrakt pomiješajte, pa posudu sa ovim sastojcima stavite na laganu vatru.
  10. Miješajte dok se šećer ne istopi, a nakon tog pojačajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute.
  11. Skinite s vatre, a zatim ostavite u frižider 1-2 h.
  12. Pri posluživanju, na svaki komad torte stavite kriške banana, zatim pripremljeni preljev i listove badema.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*