Torta za sve prilike

Služi: 1 osobu
Torta za sve prilike

Sastojci

Bjelanca:
15 komada
Šećer:
15 kašika
Mljeveni orasi:
21 kašika
Brašno:
12 kašika
Žumanca:
15 komada
Šećer:
20 kašika
Mlijeko:
1 litar
Margarin:
400 grama
Mljeveni orasi:
300 grama
Crna čokolada:
300 grama
Bijela čokolada:
100 grama
Šlag:
300 grama
Brašno:
15 kašika

Instrukcije

  1. Da biste napravili koru, potrebno je najprije odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka.

  2. Žumanjke ostaviti za fil, a bjelanjke umutiti u pjenu, uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera .

  3. Kada dobijete bijelu, čvrstu pjenu, dodajte 7 kašika mljevenih oraha i 4 kašike brašna, pa sve izmiješajte kašikom.

  4. Ovu smjesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 33×25 cm i pecite 15 minuta na 200 °C.

  5. Na isti način napravite još dvije kore.

  6. 15 žumanjaka umutite u pjenastu masu sa 20 kašika šećera, a zatim dodajte 15 kašika brašna i malo mlijeka od pripremljenog jednog litra.

  7. Preostalo mlijeko stavite na vatru i kada počne da ključa, smanjite temperaaturu i polahko sipajte smjesu od žumanjaka u mlijeko.

  8. Miješajte konstantno smjesu dok se ne zgusne, pa skinite s vatre.

  9. Kada se fil potpuno ohladi, dodajte margarin i mikserom umutite.

  10. Nakon što sjedinite smjesu, podijelite ju na tri dijela.

  11. U jedan stavite orahe, u drugi istopljenu crnu čokoladu, a u treći istopljenu bijelu čokoladu.

  12. Prvu koru premažite crnim filom, drugu bijelim, a treću filom od oraha.

  13. Šlag umutite po uputstvu s vrećice i premažite cijelu tortu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.