Tulumbe

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 50 minuta
Tulumbe

Sastojci

Šećer:
1150 grama
Ulje:
750 mililitara
Voda:
1250 mililitara
Brašno:
500 grama
Vanila šečer:
2 pakovanja
Jaja:
5 komada
Kora od limuna:
1 kašika
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Prokuhati 750 ml vode sa 1 kg šećera i 2 kesice vanilin šećera, pa ostaviti agdu da se ohladi.

  2. U posebnoj posudi prokuhati 500 ml vode sa 150 gr šećera, 250 ml ulja, 1 kašikom limunove korice i malo soli.

  3. U ovu tečnost umiješati brašno, pa skloniti s vatre i ohladiti.

  4. Smjesi s brašnom dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje, pa mijesiti tijesto dok ne postane glatko.

  5. Od pripremljenog tijesta kalupom oblikovati tulumbe.

  6. Tulumbe pržiti u šerpi, na vrelom ulju, zatim pečene stavljati u pripremljenu agdu, ostaviti nekoliko minuta da upiju sok i redati ih u jednu od kuhinjskih posuda.

  7. Preostalom agdom (ukoliko ostane), preliti sve tulumbe poredane u posudi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.