Tulumbe
Sastojci
Instrukcije
Prokuhati 750 ml vode sa 1 kg šećera i 2 kesice vanilin šećera, pa ostaviti agdu da se ohladi.
U posebnoj posudi prokuhati 500 ml vode sa 150 gr šećera, 250 ml ulja, 1 kašikom limunove korice i malo soli.
U ovu tečnost umiješati brašno, pa skloniti s vatre i ohladiti.
Smjesi s brašnom dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje, pa mijesiti tijesto dok ne postane glatko.
Od pripremljenog tijesta kalupom oblikovati tulumbe.
Tulumbe pržiti u šerpi, na vrelom ulju, zatim pečene stavljati u pripremljenu agdu, ostaviti nekoliko minuta da upiju sok i redati ih u jednu od kuhinjskih posuda.
Preostalom agdom (ukoliko ostane), preliti sve tulumbe poredane u posudi.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.