Tulumbe

Kategorije:

Vrijeme pripreme
50 minute
Vrijeme kuhanja
60 minute
Složenost
Umjereno
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
1 po potrebi
Sol
1 kašika
kora od limuna
5 komad
Jaja
2 pakovanje
vanila šečer
500 g
brašno
1250 ml
voda
750 ml
ulje
1150 g
Šećer
Tulumbe
  1. Prokuhati 750 ml vode sa 1 kg šećera i 2 kesice vanilin šećera, pa ostaviti agdu da se ohladi.
  2. U posebnoj posudi prokuhati 500 ml vode sa 150 gr šećera, 250 ml ulja, 1 kašikom limunove korice i malo soli.
  3. U ovu tečnost umiješati brašno, pa skloniti s vatre i ohladiti.
  4. Smjesi s brašnom dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje, pa mijesiti tijesto dok ne postane glatko.
  5. Od pripremljenog tijesta kalupom oblikovati tulumbe.
  6. Tulumbe pržiti u šerpi, na vrelom ulju, zatim pečene stavljati u pripremljenu agdu, ostaviti nekoliko minuta da upiju sok i redati ih u jednu od kuhinjskih posuda.
  7. Preostalom agdom (ukoliko ostane), preliti sve tulumbe poredane u posudi.