Turski kadaif

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 20 minuta
Turski kadaif

Sastojci

Šećer:
500 grama
Voda:
500 mililitara
Kadaif:
500 grama
Mozzarela:
250 grama
Maslac:
200 grama
Mlijeko:
125 mililitara
Pistacije:
3 kašike

Instrukcije

  1. Šerpu sa šećerom i vodom stavite na vatru.

  2. Nakon što proključa i tečnost se blago zgusne, skinite s vatre.

  3. Ostavite da se ohladi.

  4. Kadaif što sitnije izmrvite, pa stavite u tavu sa istopljenim maslacem.

  5. Miješajte konstantno, dodajte mlijeko i nastavite miješati dok kadaif ne upije maslac i mlijeko.

  6. U manji okrugli pleh stavite pola ove smjese i pritisnite rukama ili špahtlom.

  7. Sir ravnomjerno rasporedite na kadaif, pa ponovo pritisnite rukama.

  8. Dodajte i preostalu smjesu od kadaifa, pa pritisnite rukama.

  9. Stavite u rernu i pecite na 180 °C 45 minuta.

  10. Nakon što se ispeče, vreo kadaif prelijte potpuno hladnom agdom.

  11. Pri posluživanju pospite kadaif pistacijima.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.