Ukusna torta od bijele čokolade

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 40 minuta
Ukusna torta od bijele čokolade

Sastojci

Bijela čokolada:
200 grama
Šećer:
300 grama
Brašno:
280 grama
Prašak za pecivo:
5/2 kasicica
Sol:
1/2 kašičice
Slatko vrhnje:
400 mililitara
Jaja:
3 komada
Šećer u prahu:
450 grama
Ekstrakt badema:
3/2 kasicica
Margarin:
60 grama
Voda:
30 mililitara
Šlag krema od vanilije:
2 pakovanja

Instrukcije

  1. U šerpi, na pari, istopiti 100 gr bijele čokolade uz neprestano miješanje, pa ostaviti da se malo ohladi.

  2. U manjoj posudi izmiješati 280 gr brašna, 300 gr šećera, 2,5 kašikice praška za pecivo i ½ kašikice soli.

  3. U većoj zdjeli mikserom umutiti slatko vrhnje.

  4. Posebno umutiti 3 jaja, pa ih pomiješati sa istopljenom bijelom čokoladom i 1 kašikicom ekstrakta badema.

  5. Ovu smjesu sjediniti sa umućenim slatkim vrhnjem, pa uz konstantno miješanje postepeno dodavati smjesu od brašna i šećera.

  6. Preliti je u dva okrugla pleha za pečenje, pa peći 35-45 minuta na 175 °C.

  7. Istopiti preostalih 100 gr bijele čokolade na pari i malo ohladiti.

  8. Dodati 60 gr margarina, 60 ml vode, 450 gr šećera u prahu ½ kašikice ekstrakta badema, pa mikserom mutiti dok se ne dobije glatka smjesa.

  9. Šlag kremu pripremiti po uputama s vrećice.

  10. Kada se kore ispeku i ohlade, jednu premazati pripremljenim filom od bijele čokolade, preklopiti je drugom, pa cijelu tortu premazati umućenom šlag kremom od vanilije.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.