Ukusni kolačići od jabuka i oraha

Vrijeme pripreme
40 minute
Vrijeme kuhanja
25 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
2 komad
Jaja
250 g
margarin
1 kg
brašno
570 g
Šećer
1 pakovanje
prašak za pecivo
2 kašičica
vanilija
100 g
kokos
4 komad
jabuke
100 g
orasi
1 kašičica
cimet
Ukusni kolačići od jabuka i oraha
  1. Prije svega napraviti agdu, jer se hladna prelijeva preko toplih kolačića.
  2. U šerpu staviti 400 gr šećera i 300 ml vode, pa kuhati dok se smjesa blago ne zgusne.
  3. Nakon što se skuha, u agdu dodati limunov sok i ostaviti da se ohladi.
  4. U posebnu posudu staviti jabuke i 700 gr šećera, pa kuhati na umjerenoj temperaturi 10-ak minuta uz konstantno miješanje dok smjesa ne dobije smeđkastu boju.
  5. Na kraju dodati izmrvljene orahe i cimet, sve izmiješati, pa ostaviti smjesu da se ohladi.
  6. U većoj zdjeli sjediniti 100 gr šećera, omekšao margarin, jaja i jogurt, pa smjesu umutiti mikserom.
  7. Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju, pa rukama mijesiti tijesto dok se ne dobije ujednačena, neljepljiva smjesa.
  8. Prekriti posudu i ostaviti tijesto da odstoji 15-ak minuta.
  9. Nakon što odstoji tijesto podijeliti na više manjih dijelova veličine oraha.
  10. Svaki dio malo razvaljati, na sredinu staviti kašikicu pripremljenog fila od oraha, zatvoriti i oblikovati loptice.
  11. Pripremljene kolačiće poredati u pleh premazan uljem i peći 20-ak minuta na 200 °C, pazeći da se ne prepeku.
  12. Pečene i tople kolačiće preliti hladnom agdom, ostaviti 10-ak minuta da upiju tečnost, uvaljati ih u kokos i poslužiti.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*