Prije svega napraviti agdu, jer se hladna prelijeva preko toplih kolačića.
U šerpu staviti 400 gr šećera i 300 ml vode, pa kuhati dok se smjesa blago ne zgusne.
Nakon što se skuha, u agdu dodati limunov sok i ostaviti da se ohladi.
U posebnu posudu staviti jabuke i 700 gr šećera, pa kuhati na umjerenoj temperaturi 10-ak minuta uz konstantno miješanje dok smjesa ne dobije smeđkastu boju.
Na kraju dodati izmrvljene orahe i cimet, sve izmiješati, pa ostaviti smjesu da se ohladi.
U većoj zdjeli sjediniti 100 gr šećera, omekšao margarin, jaja i jogurt, pa smjesu umutiti mikserom.
Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju, pa rukama mijesiti tijesto dok se ne dobije ujednačena, neljepljiva smjesa.
Prekriti posudu i ostaviti tijesto da odstoji 15-ak minuta.
Nakon što odstoji tijesto podijeliti na više manjih dijelova veličine oraha.
Svaki dio malo razvaljati, na sredinu staviti kašikicu pripremljenog fila od oraha, zatvoriti i oblikovati loptice.
Pripremljene kolačiće poredati u pleh premazan uljem i peći 20-ak minuta na 200 °C, pazeći da se ne prepeku.
Pečene i tople kolačiće preliti hladnom agdom, ostaviti 10-ak minuta da upiju tečnost, uvaljati ih u kokos i poslužiti.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!