Ukusni kolačići od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 40 minuta
Ukusni kolačići od jabuka i oraha

Sastojci

Jaja:
2 komada
Margarin:
250 grama
Brašno:
1 kilogram
Šećer:
570 grama
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Vanilija:
2 kašičice
Kokos:
100 grama
Jabuke:
4 komada
Orasi:
100 grama
Cimet:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Prije svega napraviti agdu, jer se hladna prelijeva preko toplih kolačića.

  2. U šerpu staviti 400 gr šećera i 300 ml vode, pa kuhati dok se smjesa blago ne zgusne.

  3. Nakon što se skuha, u agdu dodati limunov sok i ostaviti da se ohladi.

  4. U posebnu posudu staviti jabuke i 700 gr šećera, pa kuhati na umjerenoj temperaturi 10-ak minuta uz konstantno miješanje dok smjesa ne dobije smeđkastu boju.

  5. Na kraju dodati izmrvljene orahe i cimet, sve izmiješati, pa ostaviti smjesu da se ohladi.

  6. U većoj zdjeli sjediniti 100 gr šećera, omekšao margarin, jaja i jogurt, pa smjesu umutiti mikserom.

  7. Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju, pa rukama mijesiti tijesto dok se ne dobije ujednačena, neljepljiva smjesa.

  8. Prekriti posudu i ostaviti tijesto da odstoji 15-ak minuta.

  9. Nakon što odstoji tijesto podijeliti na više manjih dijelova veličine oraha.

  10. Svaki dio malo razvaljati, na sredinu staviti kašikicu pripremljenog fila od oraha, zatvoriti i oblikovati loptice.

  11. Pripremljene kolačiće poredati u pleh premazan uljem i peći 20-ak minuta na 200 °C, pazeći da se ne prepeku.

  12. Pečene i tople kolačiće preliti hladnom agdom, ostaviti 10-ak minuta da upiju tečnost, uvaljati ih u kokos i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.