Ukusni umak od gljiva

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 15 minuta
Ukusni umak od gljiva

Sastojci

Maslinovo ulje:
1 kašika
Crveni luk:
1 glavica
Kadulja:
3/2 kasicica
Sol:
1/4 kašičice
Gljive:
250 grama
Voda:
2 kašike
Brašno:
3/2 kasika
Maslac:
2 kašike
Biber:
13/100 kašičice

Instrukcije

  1. U šerpi, na zagrijanom ulju propržiti crveni luk, zatim dodati kadulju, sol i isjeckane gljive, pa ih kuhati 15 minuta.

  2. Umiješati pileću supu, pa smjesu kuhati još 15-ak minuta.

  3. U posebnoj posudi napraviti glatku smjesu od brašna i dvije kašike vode.

  4. Preliti smjesu u šerpu s gljivama, dodati biber i kuhati 2-3 minute uz konstantno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

  5. Skinuti umak s vatre, dodati maslac i miješati smjesu dok se maslac ne istopi.

  6. Pripremljeni umak je odličan u kombinaciji sa pire krompirom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.