Vezirski lokum

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 25 minuta
Vezirski lokum

Sastojci

Jaja:
4 komada
Šećer:
1 šolja
Brašno:
1 šolja
Prašak za pecivo:
1/2 pakovanja
Mlijeko:
1 šolja
Kokosovo brašno:
1 šolja

Instrukcije

  1. Najprvo napraviti kremu od sastojaka za fil, jer se krema treba ohladiti.

  2. U mlijeko razmutiti brašno, nišestu i šećer.

  3. Staviti na vatru, konstantno miješajući da se ne ugrudva.

  4. Kad se krema zgusne, ostaviti da se potpuno ohladi.

  5. U medjuvremenu od sastojaka za koru napraviti smjesu i izliti je u veću tepsiju sa pek papirom i peći na laganoj temperaturi... skoro sušiti.

  6. Kad je kora gotova, ostaviti da se malo ohladi pa je izrezati (u tepsiji) na pravougaonike dužine 6 do 7 cm, širine 4 do 5 cm.

  7. Svaki pravougaonik odvojiti od tepsije, pa ga lagano izrezati na dvije polovine (kao kad se reže kora za tortu na dva dijela).

  8. Svaku polovinu premazati kremom i rolati (kao rolat).

  9. Male rolatiće djelimično umakati u mlijeko (u kojem je dodano 3 kašike sećera) i valjati u kokos.

  10. Po vrhu gotovih lokuma se može posuti mljeveni orah, a po orahu med.

  11. Rezultat je prekrasna delicija, i vrijedi truda :). Prijatno!

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.