Vezirski lokum

Kategorije:

Vrijeme pripreme
25 minute
Vrijeme kuhanja
40 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
4 komad
Jaja
1 šolja
Šećer
1 šolja
brašno
1/2 pakovanje
prašak za pecivo
1 šolja
mlijeko
1 šolja
kokosovo brašno

Fil:
2,5 čaše mlijeka
3 supene kašike brašna
1 kašika nišeste
5 kašika šećera
2 kašike kokosovog brašna

Ovaj recept je djelo našeg člana hannum. Njen profil i druge recepte koje je upisala možete pogledati ovdje. Ako želite da upisujete svoje recepte na kuhar.ba i tako doprinesete ovom lijepom i korisnom projektu, registrujte se ovdje – besplatno je.

  1. Ovaj recept je djelo našeg člana hannum. Njen profil i druge recepte koje je upisala možete pogledati ovdje. Ako želite da upisujete svoje recepte na kuhar.ba i tako doprinesete ovom lijepom i korisnom projektu, registrujte se ovdje – besplatno je.
  2. Najprvo napraviti kremu od sastojaka za fil, jer se krema treba ohladiti.
  3. U mlijeko razmutiti brašno, nišestu i šećer.
  4. Staviti na vatru, konstantno miješajući da se ne ugrudva.
  5. Kad se krema zgusne, ostaviti da se potpuno ohladi.
  6. U medjuvremenu od sastojaka za koru napraviti smjesu i izliti je u veću tepsiju sa pek papirom i peći na laganoj temperaturi... skoro sušiti.
  7. Kad je kora gotova, ostaviti da se malo ohladi pa je izrezati (u tepsiji) na pravougaonike dužine 6 do 7 cm, širine 4 do 5 cm.
  8. Svaki pravougaonik odvojiti od tepsije, pa ga lagano izrezati na dvije polovine (kao kad se reže kora za tortu na dva dijela).
  9. Svaku polovinu premazati kremom i rolati (kao rolat).
  10. Male rolatiće djelimično umakati u mlijeko (u kojem je dodano 3 kašike sećera) i valjati u kokos.
  11. Po vrhu gotovih lokuma se može posuti mljeveni orah, a po orahu med.
  12. Rezultat je prekrasna delicija, i vrijedi truda :). Prijatno!

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*