Zapečene brokule sa gljivama

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 8 minuta
Zapečene brokule sa gljivama

Sastojci

Brokule:
450 grama
Maslo:
6 kašika
Brašno:
1/4 šolje
Sol:
1/2 kašičice
Biber:
1/4 kašičice
Mlijeko:
2 šolje
Cheddar sir:
1 šolja
Gljive:
450 grama
Paprike:
2 komada
Parmezan:
1/2 šolje

Instrukcije

  1. Kuhajte brokule u kipućoj, posoljenoj vodi 3-5 minuta a zatim ocijedite i poredajte u podmazanu posudu za pečenje.

  2. Rastopite 5 kašika masla u tavi. Dodajte brašno, sol i biber. Kada smjesa postane glatka umiješajte mlijeko i dovedite do ključanja. Kuhajte 1 minutu uz konstantno miješanje. Dodajte cheddar sir i skinite s vatre.

  3. Zagrijte preostalo maslo u tavi, dodajte gljive i pirjajte dok ne omekšaju. Gljivama dodajte paprike i smjesu sa brašnom, promiješajte i kuhajte još 1 minutu.

  4. Prelijte brokule sa sadržajem tave, pospite parmezanom i pecite u pećnici 20 minuta na temperaturi od 170 stepeni.

  5. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.