Zapečene gljive u vrhnju

Služi: 1 osobuKuhanje: 35 minutaPriprema: 5 minuta
Zapečene gljive u vrhnju

Sastojci

Gljive:
600 grama
Crveni luk:
1 glavica
Maslo:
3/4 šolje
Brašno:
2 kašike
Kiselo vrhnje:
1 šolja
Vrhnje za kuhanje:
1 šolja
Muškatni oraščići:
1/2 kašičice
Biber:
Po želji
Peršun:
1/2 šolje
Prezla:
1/4 šolje

Instrukcije

  1. Predhodno zagrijte pećnicu na 170 stepeni.

  2. U tavi propržite gljive dok ne omekšaju a zatim umiješajte 1/2 šolje masla.

  3. Kad se maslo rastopi dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 5 minuta na srednjoj temperaturi.

  4. Umiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, oraščiće i biber. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pospite s nasjeckanim peršunom.

  5. U drugoj tavi propžite prezlu na preostalom maslu.

  6. Prespite smjesu s gljivama u posudu za pečenje. Pospite sa prezlom i stavite u zagrijanu pećnicu.

  7. Pecite 10-15 minuta a zatim izvadite iz pećnice i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.