Zapečeni kupus sa sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 15 minuta
Zapečeni kupus sa sirom

Sastojci

Kupus:
1 glavica
Brašno:
80 grama
Maslac:
10 kašika
Sol:
1/2 kašičice
Biber:
Po želji
Mlijeko:
4 šolje
Cheddar sir:
350 grama
Prezla:
200 grama

Instrukcije

  1. Kupus kuhati u kipućoj, posoljenoj vodi 4-5 minuta, dok ne omekša.

  2. Ocijediti, umiješati u kupus 2 kašike maslaca i ostaviti na stranu.

  3. Istopiti 6 kašika maslaca u šerpi, dodati brašno, sol i biber, pa pirjati dok se ne dobije glatka smjesa.

  4. Postepeno dodavati mlijeko i kuhati 4-5 minuta uz konstantno miješanje.

  5. Staviti pola kupusa u uljem premazanu posudu za pečenje, a zatim preliti s pola smjese od mlijeka.

  6. Ponoviti isto sa preostalim kupusom i smjesom od mlijeka, pa po površini posuti sir.

  7. Istopiti preostali maslac, pomiješati s prezlom i preliti preko kupusa.

  8. Smjesu peći 20 minuta na 170 °c.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.