Zeljanica s kajmakom

Kategorije:

Vrijeme pripreme
60 minute
Vrijeme kuhanja
45 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
500 g
brašno
50 ml
ulje
500 g
svježi sir
500 g
Špinat
1 komad
Jaja
2 kašika
pavlaka
3 kašika
mlijeko
25 kašika
kajmak
Zeljanica s kajmakom
  1. U jednu posudu sjediniti 1/2 kg brašna, 1 kašikicu soli i 3 kašike ulja.
  2. Uz postepeno dodavanje mlake vode mijesiti tijesto i kada se dobije glatka, polutvrda cjelina, podijeliti ga na dva dijela.
  3. Oba dijela oblikovati u dvije lopte i ostaviti 30 minuta da odstoji.
  4. Nakon što odstoji, tijesto malo razviti oklagijom, premazati jufke uljem, preklopiti ih (jednu polovinu preko druge) i ostaviti još 20 minuta.
  5. U međuvremenu napraviti fil.
  6. Sjediniti 500 gr svježeg sira, 500 gr očišćenog, isjeckanog špinata, 1 jaje, 2 kašike pavlake i sol, pa sve izmiješati.
  7. Jufke prstima razvući što je moguće tanje, posuti ih napravljenim filom i urolati.
  8. U pleh premazan uljem staviti urolane jufke i peći 40 minuta na 200°C.
  9. Izmiješati 3 kašike mlijeka i 2 kašike kajmaka, zagrijati, pa ovom smjesom preliti ispečenu pitu.
  10. Ponovo je vratiti u rernu i peći još 5 minuta.
  11. Pitu izrezati i poslužiti toplu.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*