Maslinovo ulje nije kao vino, pa da s godinama postaje bolje. Ono ima rok trajanja. Dakle, postoji period nakon berbe maslina, u kojem je dobro konzumirati ulje, nakon čega se ne preporučuje njegova konzumacija. Osim toga, postoje i druge stvari koje trebate imati na umu kada kupujete maslinovo ulje.

Datum berbe maslina

Na boci potražite datum berbe, koji vam govori tačno kada su masline ubrane. Maslinovo ulje je najbolje ako se iskoristi u periodu od 18 do 24 mjeseca nakon berbe. Ako je proteklo više vremena, ulje je još uvijek jestivo, ali je ipak bolje iskoristiti ga u kuhanju, a ne kao npr. preljev za salatu. Na mnogim ambalažama biže rok upotrebe, ali vi ipak ne znate koliko su masline stajale prije nego su presovane. Osim tog, različite firme imaju različite poglede i stavove o tome koliko je dugo maslinovo ulje dobro za upotrebu.

Način uzgoja i berbe maslina

Odlična maslinova ulja dolaze iz cijelog svijeta, uključujući mjesta kao što su Kalifornija, Španjolska, Italija, Grčka i dr… Tlo i drugi ekološki faktori utiču na rast, ali kvaliteta okusa, također, u velikoj mjeri zavisi od načina na koji poljoprivrednici uzgajaju, ubiru i presuju masline.

Provjereno porijeklo

Ako ste jedna od osoba koja kupuje maslinovo ulje isključivo iz jednog područja, potražite pakovanja sa pečatom koji dokazuju pravo porijeklo, te da se maslinovo ulje uzgaja na određenom mjestu.