Limun je vrsta voća koje možete iskoristiti na bezbroj načina, kao sastojak za pripremu napitaka, marinada, ukusnih deserata ili drugih vrsta jela kojima će obogatiti njihov okus. U nastavku vam nudimo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali čuvati ovo voće u vašem frižideru.

Limunova kora kao pojačivać okusa

Limunova kora se nerijetko koristi kao sastojak mnogih deserata, jer ulje koje se nalazi u njoj ima poseban okus. Ipak budite oprezni i nemojte pri ribanju kore zahvatiti unutrašnji bijeli dio koji je gorkog, neprijatnog okusa.

Limunov sok sprječava pucanje jaja

Ako volite tvrdo skuhana jaja, ne bi bilo loše da u blizini uvijek imate limun. Prije nego spustite jaja u ključalu vodu, pokušajte premazati ljuske jaja limunovim sokom kako biste spriječili njihovo pucanje pri kuhanju. Ako stavite kašikicu ovog soka u vodu, kasnije ćete lakše oguliti jaja.

Sprječava tamnjenje voća i povrća

Prednost limunovog soka je i u tome što sprječava tamnjenje svježeg voća i povrća, pa kada vam ostanu neiskorištene ove vrste namirnica, pospite ih iscijeđenim limunovim sokom. Na ovaj način bi svježe voće i povrće barem neko vrijeme trebalo zadržati svoju prirodnu boju.

Kontroliše unos natrija u organizam

Da li ste znali da posipanjem limunovog soka preko namirnica smanjujete unos natrija u organizam? Njegova veća količina izaziva povišen krvni pritisak, što dovodi do srčanog napada, a limunov sok daje i poseban okus jelima kada se iskoristi kao preljev, pa ga pospite preko piletine, ribe, govedine ili povrća.

Smanjuje rizik od raka kože

Konzumiranje toplog crnog ili zelenog čaja uz limun se pokazalo djelotvornim u borbi protiv raka kože. Limun štiti kožu od sunca, te na taj način djeluje preventivno na rak kože. Prirodni sastojci koji se nalaze u čaju i limunovoj kori štite kožu od štetnih uv zraka, glavnog uzročnika raka kože.