Ako volite ribu, ove činjenice biste trebali znati o živi


Ako jedete ribu, veoma je važno da znate i činjenice o živi, kojoj ste izloženi konzumiranjem ove vrste namirnice. Živa može dovesti do autoimunih bolesti i drugih zdravstvenih problema, pa vam u nastavku nudimo neke informacije koje bi vam mogle biti korisne.

Gdje se nalazi živa i šta je zapravo to?

Ona je dio grupe spojeva pod nazivom teški metali. Postoje “dobri” teški metali kao što su željezo, kobalt, bakar, mangan i cink. Oni su dobri, jer su ljudskom tijelu potrebni za normalno funkcionisanje. Međutim, imajte na umu da i njihova prisutnost, ukoliko prevazilazi „normalno“ može biti toksična.

S druge strane, teški metali kao što su živa, olovo, i plutonij su “loši” toksični metali i ako se vremenom akumuliraju u tijelu, mogu izazvati ozbiljne bolesti.

Odakle dolazi?

Postoje dva glavna izvora žive kojima smo izloženi. Prvi, živa se pušta u zrak spaljivanjem ugljena u elektranama i iz vulkana. Nakon što se zaustavi u okeanima i tlu, mi je u konačnici unosimo u sebe jedući ribu, biljke ili životinje koje rastu i žive na tim područjima.

Velike ribe jedu male, a živa akumulira, što znači da je više koncentrisana u većim ribama.

Drugi glavni izvor žive je para nastala iz srebrne plombe. Iako je to donekle kontroverzno, postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da je ovo pravi problem, i zašto se preporučuje mijenjanje tih plombi.

Postoje i druga mjesta na kojim možete biti izloženi živi, kao što je konzervans nekih cjepiva, i starih termometara, iako su riba i srebro najveći problem.

Kako živa akumulira u tijelu i čini ga bolesnim?

Tijelo je nastalo višestrukim detoksičnim sistemima kako bi se očistilo od žive. Jedan od njih, poznat kao glutation, vrlo je aktivan u jetri, kao i u svim ćelijama u tijelu.

Ako ste izloženi živi više nego što se s tim ovaj sistem može nositi, živa se može izgraditi u vašem tijelu i uzrokovati oštećenja živaca, štitnjače, imunog sistema i svih ćelija u vašem tijelu uzrokujući nešto što se zove oksidativni stres.

To jednostavno znači da vam ponestane važnih antioksidanasa koje vaše tijelo treba da se zaštiti, što rezultira slobodnim radikalima nastalim od žive, što onda može oštetiti tkiva.

Da biste zaštitili svoje ćelije i tkiva, važno je da držite detoksikacijski sistem jetre u tip-top formi, jedući puno, antioksidansima bogato voće i povrće. Osim toga, možete uzeti posebne dodatke antioksidanasa, kako biste poboljšali vaš glutation.

Kako da se tijelo oslobodi žive?

Znamo da većina žive unesena u tijelo dolazi iz morskih plodova, što je razlog za preporuku da se unos ribe smanji na 1 do 2 puta sedmično. Umjesto da jedete puno ribe, opredijelite se za više biljnih izvora omega-3, kao što je npr. lan.

Također, postoje određene namirnice koje, kada se kombinuju s ribom, mogu pomoći u otklanjanju žive iz vašeg tijela. To podrazumijeva brazilski orah, sjemenke tikve, bijeli luk, kurkumu, od kojih svi sadrže helacione agense koji se vezuju za živu u crijevima i tkivima, sigurno otklanjajući toksine.

Također, preporuka je da u vašu ishranu uključite raznobojno voće i povrće. Bobičasto voće, šipak, paradajz, šljive i crveni grejp pružaju flavonoide koji štite vaše tijelo od oštećenja koje živa može izazvati, a osim toga, obezbjeđuju i antioksidanse koji pomažu u detoksikaciji jetre.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*