Dok se mi zadovoljimo sa burekom, sarmom i desetkom u cijelu, u nekim dijelovima svijeta ljudi jedu mnogo bizarniju hranu.
Prženi škorpioni
Ova delicija potiče iz Tajlanda gdje su škorpioni naročito popularni na sjevero-istoku zemlje.
Preprodavači ovog proizvoda (thailandunique.com) tvrde da su prženi škorpioni okusa sličnog morskim kozicama, uz malo gorak okus, i preporučuju da ih jedete uz kečap ili neki drugi sos.
Možete jesti škorpione i uz Scorpion Whiskey (viski od škorpiona) koji se takodjer moze kupiti preko thailandunique.com.
Kuhani miševi Malawi-ja
Poznato je da se miševi i druge poljske životinje često konzumiraju, i smatraju ukusnim, u manje razvijenim zemljama Azije i Afrike – neophodna praksa koja se vjerovatno razvila iz siromaštva.
Tako u Malawi-ju, u jugo-istočnoj Africi, ljudi smatraju kuhane miševe delicijom.
Da bi lako uhvatili “Kapuku”, najpopularniju jestivu vrstu miševa, mještani postavljaju zamke po poljima – ispune velike glinene bačve s vodom te ih premažu ljuskom prženog kukuruza i dok se štakori bore za hranu, neki od njih upadaju u vodu i utapaju se.
Uhvaćene životinje mještani onda kuhaju, sole ih ili suše, nanižu na štapove i prodaju kao deliciju na pijacama. Svježe uhvaćene miševe možete kupiti u lokalnim mesnicama i prodavaonicama.
Miješani kukci
U Tajlandu se prodaju vrećice miješanih insekata (5 vrsta) kao grickalice.
Jedna takva vrećica sadrži 5 popularnih vrsta jestivih kukaca, uključujući bambus crva, dudovog svilca, velikog zrikavaca, zrikavca i tvrdokrilnu bubu.
Kukci se prikupljaju svježi i zatim budu brzo zamrznuti, očišćeni, dehidrirani i spakovani u posebnu vakumiranu vrećicu. Ovi insekti se mogu jesti ravno iz vrećice.
Sastojci: Mješoviti kukci, prirodni začini, sol.
Konzervirani aligator, čegrtuša, los i bivol
Firma Dales, LLC, iz Denvera u SAD, proizvodi Dale's Wild West Foods (hranu divljeg zapada) od 1968.
Ova četiri egzotična jela možete kupiti u jednom paketu za negdje oko $30 – svaka konzerva sadrži oko 200 g mesa.
Meso losa i bivola neki južnjaci u SAD-u smatraju osnovnom hranom koju lako mogu dodati supama i čorbama, dok su aligator i čegrtuša ipak nešto drugo.
Meso aligatora je spremljeno uz cajun sos, dok je čegrtuša dimljena.