Britanski dnevni list “The Guardian” objavio je listu najboljih svjetskih jela koja se mogu kupiti na ulici. Objavljena lista je rezultat istraživanja koje je sproveo Lonely Planet, a sadrži podatke o porijeklu, izgledu i okusu jela, ali i mjestima gdje se ova jela mogu kupiti.

Na ovoj listi se našao i bosanskohercegovački burek, odnosno pita uopšte, uključujući sirnicu, zeljanicu i druge vrste pite koje se mogu pronaći u bosanskohercegovačkim pekarama i ugostiteljskim objektima.

Pitu iz BiH su naveli kao jelo koje se može jesti u bilo koje doba dana ili noći, ujutru, za doručak, uz čaj ili navečer, pri povratku kući nakon iscrpljujuće noći provedene u sarajevskim, baščaršijskim klubovima.

Guardian navodi kako se pita u BiH kuha u velikim spiralama i okruglim tepsijama, te da se prodaje izrezana na komade po cijenama od 3 do 5 KM, što ipak zavisi od težine.

U Velikoj Britaniji se također može kupiti pita, ali se pravi od sira i jagnjetine umotane u dvije jufke, a poslužuje sa sosom “chakchauka”, mješavinom crvene parike i cimeta.

Osim bh pite, na listi najboljih svjetskih uličnih jela nalaze se: Mohinga iz Burme, Banh mi iz Vijetnama, Daulat ki chaat iz Indije, Phat Kaphrao iz Tajlanda, Sfenj iz Maroka, Tamales iz Meksika, Red red iz Gane i Currywurst iz Njemačke

Lonely Planet organizuje “Festival najbolje svjetske ulične hrane”, koji će biti održan u Londonu od 28. do 29. marta ove godine. Na ovom festivalu će biti prisutni najbolji ulični prodavači iz pojedinih glavnih gradova zemalja svijeta, a pripremat će se raznovrsna, najbolja svjetska ulična jela.