Coca-Cola i Pepsi mijenjaju recept

S namjerom da izbjegnu stavljanje znakova upozorenja kojima se ukazuje na opasnost njihovih proizvoda od kancerogenih oboljenja, Coca-Cola i Pepsi kompanije, odlučile su da naprave promjene u sastavu svojih svjetski poznatih napitaka.

Naime, Kalifornijske vlasti uvrstile su supstancu koju sadrže ove dvije vrste pića na listu supstanci koje uzrokuju oboljenja od raka. Smatra se kako karamel boja Cole i Pepsija u sebi sadrži kancerogenu supstancu 4-metilimidazol, pa pića po novom receptu sadrže manju količinu ove tvari. Trenutno su promjene izvršene samo u pićima koja se distribuiraju u Kaliforniji, dok je recept za Coca-Colu i Pepsi koji se prodaju u Evropi, još uvijek isti.

Kompanije tvrde kako se uvođenjem ovih promjena pojednostavljuje proces proizvodnje, napominjući da okus planetarno popularnih pića, Coca-Cole i Pepsija, ostaje nepromijenjen.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*