Svježi hljeb, kolači i keksi uvijek su dobrodošli na trpezu, ali često zahtijevaju značajnu količinu vremena da se oblikuju, narastu ili ispeku. Da biste sebi uštedjeli vrijeme, možete zamijesiti tijesto ranije i ostaviti ga da prenoći u frižideru, jer mnoge vrste tijesta imat će bolju teksturu ili okus kada odstoje preko noći.

Tijesto od kvasca

Napravite tijesto unaprijed, ostavljajući da preko noći naraste u frižideru. Niska temperatura usporava vrijeme dizanja tijesta, što također daje kvascu priliku da razvije složenije okuse u tijestu, a u konačnici dobijete proizvod koji je otporan na bajatost.

Lisnato tijesto

Lisnato tijesto lakše je razvaljati i ima konzistentniju teksturu kada se u frižideru hladi nekoliko sati. Produženo vrijeme hlađenja dopušta ravnomjernu rasprostranjenost. Keksi i pogačice, također, više narastu kada tijesto prenoći, s dovoljno vremena za gluten da se opusti. Prije nego stavite tijesto u frižider, oblikujte ga u disk i zamotajte čvrsto u plastičnu foliju.

Tijesto za kolače

Hlađenjem u frižideru kolačići zadržavaju njihov oblik dok se peku. Ako je tijesto hladno kada se stavi u rernu, mast duže ostaje čvrsta, što sprječava tijesto kolačića od razlijevanja. Ako su vam draži kolačići čije se tijesto razlijeva i poravnava, čuvajte ih na sobnoj temeperaturi prije pečenja.