Da bi se spriječio razvoj, ali i unos štetnih bakterija u organizam, veoma je bitno na pravi način očistiti svježe povrće prije konzumiranja. Da li koristite prave metode za odstranjivanje nečistoće iz povrća saznajte u nastavku.

Ispiranje vodom

Stručnjaci iz oblasti poljoprivrede preporučuju temeljno pranje voća i povrća čistom vodom prije konzumiranja kako bi se smanjio rizik od zaraze patogenim mikroorganizmima, posebno bakterijama. Neke bakterije mogu kontaminirati proizvode, kao što je špinat i druge vrste lisnatog povrća, te dovesti do oboljenja uzrokovanih hranom, posebno kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Na primjer, E. coli bakterija obično se nalazi u fekalnim materijalima i može dovesti do gastrointestinalnih poremećaja, kao što su proljev i povraćanje, ako se konzumira s povrćem i drugim namirnicama. Za voće i povrće sa oštrijom, grubljom kožom ili sa puno pukotina, stručnjaci predlažu da se oribaju četkom i ispiraju vodom.

Bijeli ocat učinkovitiji od vode

Većina povrća može biti učinkovito dezinficirano pod čistom, tekućom vodom, ali to ovisi o vrsti povrća i količini prljavštine i pesticida na površinskom dijelu. Za posebno prljavo povrće ili ono s mnogo nabora i pukotina, kao što su brokula i cvjetača, potapanje u vodi može biti vrlo učinkovito. Ispiranje povrća s razrijeđenim bijelim octom – jedan dio octa na tri dijela vode – učinkovitije je nego korištenje vode iz slavine, rezultati su istraživanja u SAD-u. Istraživači su otkrili da temeljno ispiranje povrća u razrijeđenom octu ubija oko 98 posto bakterija, dok voda iz slavine i ribanje četkicom uklanja oko 85 posto. Ostali djelotvorni spojevi za čišćenje povrća su svježi limunov sok, koloidno srebro i jod.

Povrće bogato vitaminom C osjetljivo na potapanje u vodi

Potapanje povrća je djelotvorna metoda za čišćenje, ali na ovaj način se mogu izgubiti i nutrijenti rastvorljivi u vodi, poput nekih vitamina, minerala i fitohemikalija koje imaju svojstva antioksidansa. Vitamin C, na primjer, osjetljiv je na potapanje. Rezanje povrća na male komadiće, a zatim potapanje u vodu još je gore, jer površina je izložena vodi i zraku, koji također oksidiraju neke hranjive tvari.

Preporuke

Kako smo već spomenuli, potapanje u vodu povrća koje je posebno prljavo ili prekriveno pesticidima učinkovit je način za dezinfekciju ove namirnice, posebno ako se doda ocat. Izbjegavajte potapanje izrezanog povrća, i ograničite potapanje cijelih biljki na dvije minute ili manje, kako bi se izbjeglo prekomjerno ispiranje hranjivih tvari. Povrće kao što su brokula ili cvjetača koje imaju puno pukotina može zahtijevati malo više vremena.