Iako se uglavnom svakodnevno preporučuje konzumacija svježih namirnica, nema razloga da ne konzumirate i smrznutu hranu, koja također ima svoje prednosti.

Ne sadrže aditive

Za razliku od mnogih prerađenih namirnica, smrznuta hrana ne sadrži aditive i zamrzavanje je potpuno prirodan proces koji podrazumijeva samo smanjenje temperature i pakiranje.

Zadržavaju korisne nutrijente

Da li se ikada pri kupovini “svježeg” povrća zapitate koliko je zapravo vremena prošlo od ubiranja tih plodova? Nepripremljeno povrće nema otkucan rok trajanja ili datum proizvodnje, pa zbog toga ne možete ni biti sigurni koliko se dugo povlači po policama i kada se ubralo. Jedna mala prednost smrznutog povrća je u tome što proces zamrzavanja traje brzo i kratko, uglavnom se zamrzava nekoliko sati nakon ubiranja, što znači da se minimalno gube vitamini i minerali prisutni u ovim namirnicama.

Dostupne i van sezone

Još jedna od prednosti smrznutih namirnica je što ih možete jeste kada i nije njihova sezona. Bez obzira na godišnje doba, uvijek možete zaviriti u vaš zamrzivač, uzeti omiljenu vrstu voća ili povrća i uživati u ukusnom obroku.

Sigurna zaliha

Sve dok se na pravi način hrana zamrzava i otkravljuje, možete je smatrati sigurnom i zdravom alternativom za vaš dnevni meni i prilagoditi različitim jelima.