Hrana nije samo ukusna za jesti, nekada je zabavno i čitati o hrani. Mnoge interesantne činjenice okružuju hranu – sve vrste hrane, od povrća i voća do brze hrane, napitaka i grickalica.
1. Općenito, sirovo povrće ima mnogo veću hranjivu vrijednost od kuhanog, iako postoji nekoliko iznimaka, kao što je kuhani paradajz. Kuhana artičoka ima visoke antioksidacijske vrijednosti.
2. Bobice šumskog i jagodastog voća manje veličine su slađeg okusa.
3. Čips od krompira je izumio Sjevernoamerički Indijanac George Crum.
4. Limuni sadrže više šećera od jagoda.
5. U Francuskoj, ljudi pojedu oko 500 milijona puževa godišnje.
6. Kikiriki se koristi u proizvodnji dinamita.
7. One mega-velike jabuke i narandže koje u zadnje vrijeme možete vidjeti u prodavaonicama su velike zbog vode, a ne voćne tvari. Poljoprivrednici koriste nove metode da proizvedu veće voće koje se više dopada potrošačima.
8. Dobro ispržen odrezak, pogotovo ako ima “spaljen” ili izgoren dio, sadrži mnogo više kancerogenih tvari nego srednje ili rijetko ispržen odrezak.
9. Postoje dokazi da je med jedina hrana koja se ne može pokvariti. Arheolozi su probali med otkriven u staroegipatskim grobnicama te objavili kako je jestiv.
10. Kokice su dio ljudske ishrane već 6,000 godina.
11. Postoji 1200 sorti lubenice.
12. Da vam banane ne postanu smeđe, stavite ih u frižider.
13. Jedini kontinent koji nema McDonald's je Antarktika.
14. Bor, smreka i druga zimzelena drveća ne treba koristiti pri roštiljanju. Ova drveća kada gore mogu dodati štetni katran i smolu hrani. Samo tvrda drveća treba koristiti za roštiljanje, kao što su hrast, bukva, grab, orah, javor, trešnja ili jabuka ovisno o vrsti mesa koje se roštilja.
15. Riža je glavna hrana za više od jedne polovine svjetske populacije.
16. Šafran, napravljen od suhih prašnika obradivog Crocus cvijeća (kaćun), je najskuplji začin za kuhanje.
17. Boja koja se koristi za pečat na mesu je jestiva. Izrađena je od kožica grožđa.
18. Med ulazi u krvotok u roku od 20 minuta nakon što je konzumiran.
19. 500 grama svježe iscjeđene jabuke, kruške, mrkve, celera i lisnatog povrća može proizvesti isti učinak kao i dupla preporučena doza laksativa.
20. Kad bi čovjek morao jesti samo jedno povrće za ostatak svog života, trebalo bi jesti špinat koji je svestran u receptima a sadrži ogromnu količinu antioksidansa.