Hrana nije samo ukusna za jesti, nekada je zabavno i čitati o hrani. Mnoge interesantne činjenice okružuju hranu – sve vrste hrane, od povrća i voća do brze hrane, napitaka i grickalica.

#1. Općenito, sirovo povrće ima mnogo veću hranjivu vrijednost od kuhanog, iako postoji nekoliko iznimaka, kao što je kuhani paradajz. Kuhana artičoka ima visoke antioksidacijske vrijednosti.

#2. Bobice šumskog i jagodastog voća manje veličine su slađeg okusa.

#3. Čips od krompira je izumio Sjevernoamerički Indijanac George Crum.

#4. Limuni sadrže više šećera od jagoda.

#5. U Francuskoj, ljudi pojedu oko 500 milijona puževa godišnje.

#6. Kikiriki se koristi u proizvodnji dinamita.

#7. One mega-velike jabuke i narandže koje u zadnje vrijeme možete vidjeti u prodavaonicama su velike zbog vode, a ne voćne tvari. Poljoprivrednici koriste nove metode da proizvedu veće voće koje se više dopada potrošačima.

#8. Dobro ispržen odrezak, pogotovo ako ima “spaljen” ili izgoren dio, sadrži mnogo više kancerogenih tvari nego srednje ili rijetko ispržen odrezak.

#9. Postoje dokazi da je med jedina hrana koja se ne može pokvariti. Arheolozi su probali med otkriven u staroegipatskim grobnicama te objavili kako je jestiv.

#10. Kokice su dio ljudske ishrane već 6,000 godina.

#11. Postoji 1200 sorti lubenice.

#12. Da vam banane ne postanu smeđe, stavite ih u frižider.

#13. Jedini kontinent koji nema McDonald's je Antarktika.

#14. Bor, smreka i druga zimzelena drveća ne treba koristiti pri roštiljanju. Ova drveća kada gore mogu dodati štetni katran i smolu hrani. Samo tvrda drveća treba koristiti za roštiljanje, kao što su hrast, bukva, grab, orah, javor, trešnja ili jabuka ovisno o vrsti mesa koje se roštilja.

#15. Riža je glavna hrana za više od jedne polovine svjetske populacije.

#16. Šafran, napravljen od suhih prašnika obradivog Crocus cvijeća (kaćun), je najskuplji začin za kuhanje.

#17. Boja koja se koristi za pečat na mesu je jestiva. Izrađena je od kožica grožđa.

#18. Med ulazi u krvotok u roku od 20 minuta nakon što je konzumiran.

#19. 500 grama svježe iscjeđene jabuke, kruške, mrkve, celera i lisnatog povrća može proizvesti isti učinak kao i dupla preporučena doza laksativa.

#20. Kad bi čovjek morao jesti samo jedno povrće za ostatak svog života, trebalo bi jesti špinat koji je svestran u receptima a sadrži ogromnu količinu antioksidansa.