Godine, stres, san, lijekovi i, naravno, ishrana mogu uveliko uticati na vaše moždane, memorijske funkcije.

Fiziološki, dobro pamćenje ovisi od ukupnog broja moždanih ćelija, neurona. Sveukupno zdravllje može veoma uticati na sposobnost pamćenja, pa tako, naprimjer, zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema može djelovati na učinak moždanih ćelija.

Svakoj ćeliji u tijelu potreban je stalni dotok kisika i hranjivih tvari da bi opstala i ostala funkcionalna. Zbog toga što kisik i hranjive tvari dopiru u krvotok, sve što ometa protok krvi može negativno uticati na funkcije moždanih ćelija. Jednostavno rečeno, zdravo srce čini mozak zdravim. Dakle, važno je pod kontrolom držati krvni pritisak i holesterol, vježbati i ne pušiti.

Stoga, za srce zdrava ishrana je od ključne važnosti za opće zdravlje kao i za pamćenje, jer su i brojna istraživanja povezala specifične namirnice i njihove hranjive tvari sa poboljšanjem ili očuvanjem memorije.

Najčešće preporučene namirnice za dobro pamćenje su bobičasto voće, masna riba i kafa.

Ove “mozak” namirnice sadrže flavonoide, hemijske spojeve koji daju voću i lisnatom zelenom povrću njihovu boju.
Dva važna flavonoida koji se nalaze i u jabukama i crvenom luku, doprinose memorijskim funkcijama, a to su antocijani i kvercetin.

Druge hranjive tvari za koje je utvrđeno da poboljšavaju memoriju su folna kiselina i omega-3 masne kiseline koje su koncentrisane u ribi.