O crvenom mesu postoji možda najviše zabluda i dezinformacija u odnosu na sve druge namirnice. Razlozi za to su nejasni, ali čini se da se meso kao kategorija često uvrštava u naučna istraživanja, bez obzira na njegovu masnoću, porijeklo ili na to da li je prerađeno. Crveno meso je bogat izvor proteina i odličan izvor željeza, minerala koji najčešće nedostaje u ishrani širom svijeta. Ova namirnica obezbjeđuje i vitamin B12, neophodan za zdrav nervni sistem, cink za imunološku funkciju, vitamin B6, niacin, selen i omega-3 masne kiseline.

Dobra vijest za ljubitelje crvenog mesa je to da ono može biti vrlo važan dio zdrave ishrane, samo ako odstranite masne dijelove i naravno, ako jedete meso u umjerenim količinama.

MIT: „Crveno meso je loše za srce i ne može biti uključeno u ishranu za zdravlje srca“

ČINJENICA: Zavisi od vrste mesa koju odaberete. Rezultati 54 istraživanja koja su vršena nad crvenim mesom i srčanim bolesnicima otkrili su da nemasno crveno meso, sa kojeg su, dakle, odstranjeni vidljivi masni dijelovi, ne povećava ukupni nivo holesterola. Ovakva vrsta mesa, pokazala su istraživanja, sadrži vrlo nizak nivo zasićenih masti, što je još jedan dokaz da ono može biti dio ishrane namijenjene za osobe koje pate od povišenog holesterola ili problema sa srcem. Nekoliko studija pokazalo je da do smanjenja holesterola dolazi kada osobe u ishranu uključe nemasno crveno meso u ishranu sa manje zasićenih masti. Izbjegavajte prženo i masno meso, kao i ono kroz koje su isprepletene bijele, masne linije.

Vrlo je dobro poznato da su biljni proteini, kao što je tofu, povezani sa nižim krvnim pritiskom. Nedavna studija je pokazala da su i životinjski proteini u obliku nemasnog crvenog mesa, također povezani sa nižim krvnim pritiskom. U studiji su uspoređene dvije grupe pacijenata sa umjerenom hipertenzijom. Jednoj grupi je dato 250 gr nemasnog mesa po danu, a drugoj namirnice bogate ugljikohidratima.

Sistolni krvni pritisci su bili niži u grupi koja je jela meso. Smatra se da su neke amino kiseline u mesu, taurin i arginin, možda pomogle da se snizi krvni tlak. Ishrana koja sadrži meso ima manje i natrija, zbog niskog sadržaja soli u svježem mesu.

MIT: “Osobe koju pokušavaju izgubiti tjelesnu težinu trebaju izbjegavati crveno meso”

ČINJENICA: Nova istraživanja su pokazala da je ishrana bogata proteinima, uključujući i nemasno crveno meso, ispravna opcija za osobe koje pokušavaju izgubiti na težini. Proteinske namirnice imaju tendenciju da budu nutritivno gušće i više zadovoljavajuće nego hrana bogata ugljikohidratima. Studija u Australiji otkrila je da visokoproteinska ishrana sa manje energije, predviđena za gubitak tjelesne težine, koja podrazumijeva i nemasno crveno meso, rezultirala jednakim gubitkom kilograma kao i ishrana bogata ugljikohidratima.Međutim, gubitak masnih tjelesnih naslaga bio je veći kod osoba sa ishranom bogatom proteinima.