Pizza datira do čak prije 3000 godina. Neki istoričari kažu da je ova hrana bila prisutna u doba Etruščana iako u vrlo različitoj formi i sa vrlo različitim sastojcima od današnjih. Ipak, pizza je oduvjek jelo koje zahtijeva vrlo jednostavne osnovne sastojke koje je lako pronaći: brašno, ulje, sol i kvasac.

Prava pizza (kakvu poznajemo danas) je izumljena u 16 stoljeću od strane kuhara sa juga Italije iz potrebe da tradicionalni masni hljeb bude ukusniji. U početku bila je napravljena od tijesta za hljeb, pečena u peći na drva i aromatizirana uljem, češnjakom, masti i grubom soli ili u ‘bogatijoj’ verziji, s caciocavallo sirom i bosiljkom.

Moderna pizzu došla je sa uvozom paradajza iz Perua, nakon otkrića Amerike. Paradajz je prvi put korišten u kuhanju kao kuhani umak sa soli i bosiljkom, a tek kasnije je neko dobio ideju staviti ga na pizzu.

Tako je počela moderna era pizze prvo u Napulju, a kasnije u Americi i svijetu.

U Junu 1889 u Napulju kuhar Raffaele Esposito, poznat kao Pietro O ‘pizzaiolo, i njegova supruga pripremili su poznatu pizzu s paradajzom i mozzarellom u čast kraljice Margherite, žene Umberta prvog, kralja Italije.

Pizza kuhar je bio pozvan u palaču u Capodimonte-u da pripremi pizze na zahtjev kraljice, pa je pripremio tri pizze: jednu s bosiljkom, jednu s plodovima mora i jednu sa paradajzom, mozzarellom i bosiljkom (boje talijanske zastave).

Kraljici se najviše svidjela ova posljednja pa ju je kuhar galantno i iz priznanja odlučio posvetiti njoj, tako da od toga dana ovaj tip pizze nosi ime suverena: ‘Margherita’.

Od tog dana pizza se proširila kroz svijet kao simbol talijanske kulinarske tradicije što predstavlja i dan danas.