Svako se barem jednom u životu nađe u ulozi kuhara. Neke osobe to rade jer im je nametnuto kao svakodnevna obaveza, neko kuha povremeno, zbog užitka, a Jamie Oliver je osoba koja je u potpunosti posvećena kuhanju i uživa u ulozi stvaraoca kuharskih specijaliteta.

Svoj posao obavlja s mnogo ljubavi i pažnje, veoma uživa u pripremi raznovrsnih jela, stvara čarolije u svojoj, ali i u kuhinjama širom svijeta.

Jamie je najpoznatija, ali i naomiljenija ličnost iz svijeta kulinarstva, mnogima poznat i kao „Goli kuhar“. Sa njegovim likom i djelom su upoznati svi, a kako ne bi i bili kada je autor mnogih televizijskih emisija, knjiga, ali i dobitnik velikog broja prestižnih svjetskih nagrada. U nastavku vam nudimo kratak pregled Jamieve karijere.

Prvi koraci u kulinarstvu

Jamie Oliver je rođen 27. maja 1975. godine u Essexu, u Engleskoj, gdje je i odrastao. Njegovi roditelji, Trevor i Sally su bili vlasnici restorana „The Cricketers“, koji je i danas veoma atraktivno i posjećeno mjesto. Jamie je kao dijete rado boravio u kuhinji ovog restorana, te pomagao roditeljima i osoblju.

Sa 16 godina je napustio školu i završio trening na „Westminster Catering College-u“ (westminsterski koledž za ugostiteljstvo).

Nakon što je proveo određeno vrijeme radeći u Francuskoj, Jamie je počeo da radi u poznatom lokalu „River Cafe“ gdje se zadržao tri i pol godine.

1997. godine se snimao televizijski dokumentarni film o “River Caffeu” u kojem je i Jamie učestvovao. Ubrzo nakon emitovanja ovog filma, Jamieu je ponuđeno da radi vlastiti televizijski show, što je on prihvatio, ne sluteći da će ga ovaj show, pod nazivom “The Naked Chef” (Goli kuhar), učiniti planetarno popularnim. Jamie je kroz ovaj serijal svojim kuharskim vještinama i šarmom prikazao ljepotu kuhanja i inspirisao mnoge ljude da kuhaju i uživaju u tome. S razlogom je 2000. godine dobio “Bafta” nagradu u kategoriji za najbolju televizijsku emisiju.

Nizanje uspjeha i Jamiev dobrinos društvu

Emisija “Goli kuhar” popraćena je i istoimenom knjigom koja je preko noći postala bestseller. To je ujedno i prva knjiga koju je Jamie objavio o kuhanju, a kasnije su uslijedile “The Return of the Naked Chef” (Povratak Golog kuhara), te “Happy Days with the Naked Chef” (Sretni dani s Golim Kuharom) koja je također postigla veliki uspjeh.

Cijelu 2001. godinu Jamie je proveo na turnejama, nakon čega je odlučio da pokuša sa novim izazovom. Želio je da na neki način uzvrati ugostiteljskoj industriji, pa je otvorio restoran za trening mladih ljudi koji žele da kuhaju. Popraćen kamerama koje su dokumentovale svaki njegov korak, uspio je da napravi show s puno ljubavi i pažnje koji se emitovao na Kanalu 4 u Velikoj Britaniji. Show se zvao “Jamie´s Kitchen“ (Jamieva kuhinja) i prikazivao se u 40 zemalja širom svijeta. Kasnije je naravno uslijedilo i izdavanje knjige pod istim nazivom.

Svaki Jamiejev uspjeh je potvrđen brojnim nagradama i priznanjima. Njegova dobrotvorna organizacija „Fifteen“ (Petnaest) kroz koju omogućava mladim ljudima edukaciju iz oblasti ugostiteljstva ima franšize u Amsterdamu, Cornwallu i Melbournu.

2004. godine je pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom „Feed me better“ (Hranite me bolje) čiji glavni cilj je bio da se poboljša ishrana u školama i djeci omoguće zdraviji obroci. Peticija sa 271,677 potpisa je urodila plodom, pa je vlada izdvojila novčana sredstva u vrijednosti od 280 miliona funti kojim su se obezbijedili kvalitetniji obroci za djecu, kuharski treninzi i oprema za školske kuhinje. Ovo je ujedno bio i novi televizijski projekat pod nazivom „Jamie´s School Dinners“ (Jamieve školske večere) koji je stekao veliku popularnost.

Jedna od novijih i veoma popularnih televizijskih emisija je „Jamie´s 30 Minute Meals“ (Jamieva tridesetominutna jela) kroz koju pokazuje jednostavne načine pripreme jela za samo 30 minuta, te dokazuje da se svako uz malo mašte i volje može upustiti u kuharske avanture.

Mi smo samo spomenuli neke, ali svakako da ima još mnogo uspješnih projekata iza kojih stoji Jamie Oliver. Godinama daje veliki doprinos kulinarstvu, otkriva sve ljepote kuhanja i stvara čarobne specijalitete koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.