Kako starimo, naši interesi, prioriteti i prehrambene navike, ali ipotrebe se mijenjaju. Ključni principi zdrave ishrane ostaju isti sa 25 ili 65; potreban nam je balans različitih hranjivih namirnica da nam omoguće da izgledamo i osjećamo se najbolje. Međutim, prolaskom kroz različite životne faze, naša tijela zahtijevaju specifične hranjive tvari.

Žene u dobi od 20-30 godina poprilično su zauzete i zdrava ishrana često je na kraju njihove liste prioriteta. „The National Diet and Nutrition“ istraživanje je pokazalo da veliki procenat žena te starosne dobi ne unosi preporučenu količinu ključnih hranjivih tvari kao što su kalcij, folna kiselina i željezo.

Zahvaljujući dobrim zalihama kalcija i vitamina D, gustoća kostiju kontinuirano raste sve do naših kasnih 20-ih. U ovoj dobi, prehrana za zdravlje kostiju je važna za smanjenje rizika od osteoporoze. Kalcij, te vitamini K i D su vitalni i mogu se dobiti kroz mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće, jaja i losos.

Preskakanje doručka i oslanjanje na brzu hranu, sa puno soli i šećera može dovesti do niskog unosa vlakana.

Preporučena dnevna količina vlakana je 18 gr dnevno, ako je preporučeni prosječni unos za odrasle samo 12 gr.

Ishrana sa malo vlakana, puno šećera i soli može doprinijeti probavnim problemima kao što su konstipacija i povećan rizik od divertikularnih bolesti, te visok krvni tlak kasnije u životu.

Kalcij

Da biste se opskrbili neophodnom količinom kalcija potrebno je da svakodnevno pijete po jednu čašu jogurta i mlijeka, te konzumirate sir. Ako niste ljubitelj mliječnih proizvoda, kalcijem se možete opskrbiti i biljnim proizvodima kao što su kelj, brokula, špinat, grah i proizvodi od soje kao što je tofu. Ako ne vježbate i pušač ste, trebali biste povećati količinu namirnica bogatih kalcijem.

Vlakna

Nađite vremena za doručak. Pokušajte sa integralnim žitaricama ili zobenom kašom s poluobranim mlijekom, sjeckanim voćem ili čašom voćnog soka. Pravilan doručak će pružiti vlakna i nekoliko ključnih vitamina.

Manje soli

Stručnjaci upozoravaju da odrasle osobe trebaju unositi manje od 6 gr soli dnevno. Koristite alternativne začine kada kuhate, bijeli luk, crni biber, čili, sok od limuna, svježe bilje i začine.

Folna kiselina

Poznata i kao vitamin B9, folna kiselina je od kritične važnosti u zaštiti od oštećenja neuralne cijevi kod beba tokom trudnoće žene. Dobri izvori folne kiseline su žitarice za doručak, tamno zeleno lisnato povrće i pomorandža.