Postoje dvije osnovne kategorije hrane koja će učiniti vaš dan ljepšim, takozvana “sretna hrana”, koja u sebi sadrži vitamine i minerale koji proizvode i oslobađaju serotonin, neurotransmiter za kojeg naučnici vjeruju da je odgovoran za dobro raspoloženje i hrana koja budi sjećanja, npr. najdraže jelo iz djetinjstva koje vas podsjeća na sretne trenutke u prošlosti.

U nastavku vam nudimo nekoliko jela koja pripadaju prvoj kategoriji, a koja će vam zbog svog okusa i obogaćenosti adekvatnim nutrijentima zasigurno obezbijediti dobro raspoloženje.

Makaroni sa sirom

Mliječni proizvodi koji se nalaze u ovom jelu (mlijeko i sir) sadrže visok nivo vitamina B, za kojeg je dokazano da ima veliki utjecaj na mozak. Istraživanja su pokazala da se depresija može znatno umanjiti ako se poveća unos folne kiseline, koja pripada skupini vitamina B, a normalan nivo riboflavina (B2), B6 i tiamina (B1) prema rezultatima nekih istraživanja također će popraviti raspoloženje. Spajanjem efektnih mliječnih proizvoda sa makaronima je odličan način da uljepšate vaš dan.

Losos sa smeđom rižom

Nekoliko istraživanja povezuje depresiju sa neuravnoteženim unosom omega-3 masnih kiselina kojih uglavnom najviše ima u ribi. Naučnici smatraju kako su ove kiseline odgovorne za regulisanje raspoloženja, te da populacije koje češće konzumiraju ribu pokazuju znatno manje znakove depresije. Obzirom da tijelo može samo proizvesti omega-3 masne kiseline, ne preporučuje se kombinacija ribe, jaja ili ulja bakalara. Najbolji dodatak lososu bi bila smeđa riža koja sadrži veće količine selena čiji manjak izaziva loše raspoloženje.

Pire krompir i puretina

Krompir je bogat vitaminima i mineralima, posebno ugljikohidratima i konzumiranjem ove vrste povrća povećat ćete nivo serotonina. Puretina se također svrstava na listu namirnica koje zbog svoje obogaćenosti korisnim nutrijentima pozitivno djeluju na čovjekovo raspoloženje. Uz puretinu možete poslužiti i neko jelo bogato željezom, kao što je špinat ili druga vrsta zelenog lisnatog povrća koje će vam pružiti dodatnu energiju.

Banana split

Dvije glavne komponente ovog deserta, sladoled i banane, bogate su B vitaminima koji su efektivni u suzbijanju depresije. Banane sadrže i visok nivo triptofana, amino kiseline koja pomaže tijelu u produkciji niacina, a koji proizvodi serotonin.