Grupa studenata sa londonskog koledža napravila je jestivu bocu za vodu Ooho, s ciljem stvaranja mogućnosti da se smanji višemilionski plastični otpad koji se stvara svake godine.

Boca u obliku meduze, bez okusa, pravljena je godinama tehnikom poznatom kao sferifikacija, kulinarska tehnika koja tekućine pretvara u oblike. Da bi ju napravili, studenti na Imperial College u Londonu napravili su želatinasti omotač zamrznutoj vodenoj lopti, potapajući ju u otopinu kalcijum-hlorida.

Zatim su ju stavili u drugu otopinu od ekstrakta smeđih algi, kako bi joj obezbijedili drugu membranu i ojačali strukturu.

Tim je napravio hiljade prototipa prije nego su došli do pravog, iako Ooho još uvijek stvara probleme zubima, jer je debljina membrane kao kora voća

Želatinozni sloj nije baš neki gurmanski užitak (ipak je napravljen od algi i kalcij klorida), ali ipak je jestiv. Oblik boce nije sličan onom s kojim se svakodnevno susrećemo, ali studenti javljaju kako bi se povećanom proizvodnjom moglo poraditi i na različitim oblicima jestivih boca. Budući da su napravljene od dvostrukih slojeva, boce mogu sadržavati vodu bez mijenjanja njene kvalitete.

Ova jednostavna i jeftina alternativa plastičnoj ambalaži je toliko jednostavna za napraviti da dizajneri predviđaju kako će potrošači uskoro u vlastitim kuhinjama “kuhati” boce za vodu.