Koja je razlika između zelenog i crnog čaja

Kada je u pitanju proizvodnja zelenog čaja, lišće se bere, uvene, a zatim grije na pari (u japanskom stilu) ili izlaže toploti u tavi (kineski stil). Ovaj proces zaustavlja oksidaciju, tako da lišće zadrži njegovu boju i delikatni, svježi okus.

Lišće crnog čaja se također ubere, zatim vene, pa lomi, uvija ili valja, te oksidira prije nego se osuši. Rezultat toga je lišće tamne boje, jačeg okusa i arome.

Šta ima više kofeina?

Iako zeleni čaj obično ima manje kofeina od crnog, to nije uvijek slučaj. Sadržaj kofeina može varirati, ovisno o sorti i procesu prerade. Sadržaj kofeina u zelenom čaju kreće se 24-40 mg po šolji, a u crnom 14-61 mg, prenosi portal thekitchn.com

Koji ima više antioksidanasa?

Zeleni i crni čaj sadrže antioksidanse koji mogu spriječiti rak i druge bolesti. Godinama su istraživanja fokusirana na zdravstvene prednosti zelenog čaja, iako su nedavne studije pokazale da crni čaj također ima mnogo beneficija. U svakom slučaju, oksidacija ili neoksidacija obezbjeđuje čaju drugačiji skup antioksidacijskih jedinjenja.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*