Osnovne karakteristike

Kokice, odnosno kukuruz kokičar, koji pri prženju puca i pretvara se u oblik bijelog cvijeta, prepoznatljiv je i rasprostranjen u cijelom svijetu.

Najzastupljenije su slane kokice, ali se konzumira i vrsta kojoj se dodaje maslac ili šećer, odnosno karamel.

Najčešće se preporučuju osobama koje su podvrgnute dijetama za mršavljenje, jer su bogate dijetalnim vlaknima, sadrže nizak nivo kalorija i masti, a u njima nije sadržan šećer i natrij. Ovo se, naravno, odnosi na kokice bez dodatka soli, masnoće ili nekih drugih sastojaka koji se koriste za poboljšanje okusa.

Indijanci prvi konzumirali kokice

1948. godine, u Novom Meksiku, pronađeni su 4000 godina stari tragovi ove vrste kukuruza, a smatra se da su Indijanci, Asteci, prvi počeli konzumirati kokice.

U 16. stoljeću, kukuruz kokičar je bio sastavni dio indijanskih ceremonija, gdje su ga koristili za ogrlice, kao ukras za kape i kipove bogova, u čiju su se čast najviše i pripremale ceremonije.

Rasprostranjenost u SAD-u

Sredinom 19. stoljeća, kukuruz kokičar se sve više uzgajao i postajao rasprostranjeniji u SAD-u, pa su krajem ovog stoljeća prodavači kokica bili prisutni na svim mjestima gdje se okupljala veća masa ljudi, u parkovima, na vašarima, izložbama i sl..

Kokice su bile grickalice koje su mogli priuštiti svi, siromašni i bogati. Dok su u to vrijeme svi poslovi opadali, osobe koje su se bavile prodajom kokica, postizale su dobit i jačale svoje finansijsko stanje.

Tako je jedan propali američki bankar, nakon što je izgubio sve, kupio mašinu za pravljenje kokica i prodavao ih u jednoj maloj trgovini pored kina. Nakon nekoliko godina, zaradio je tri puta više od onog što je izgubio kao bankar.

Krizno doba za kokice

Obzirom da su se kokice najviše jele pri gledanju filma u kinu, u ranim 50-im godinama 20. stoljeća, kada je televizija postajala sve popularnija, kino je zapostavljeno, a uz to i kokice. Tada je svima bilo interesantnije boraviti u toplom domu i diviti se posljednjem čudu tehnike sa pokretnim slikama, ne razmišljajući o hrani. Ipak, s vremenom su kokice postale neizostavne i pri gledanju televizije, pa se njihova popularnost dodatno povećala.

Kokice danas

Baš kao i krajem 19. stoljeća, mašine za pravljenje kokica i danas se nalaze na svim mjestima gdje se okupljaju veće grupe ljudi.

Širom svijeta, stari i mladi, bogati, ali i oni s manje novca, uživaju u kokicama odmarajući se na kauču uz omiljenu tv seriju, gledajući omiljeni film u kinu, ali i na utakmici, podržavajući svoj najdraži fudbalski tim. Jednostavno su prisutne i omiljene svugdje!