Jaja su ponekad na lošem glasu zbog njihovog sadržaja holesterola, ali i zato što su najčešći pokretači alergije na hranu, zajedno sa kikirikijem, ribom, orasima, školjkama, mlijekom i sojom. Ali ona također imaju i visoku nutritivnu vrijednost sa 13 vitamina i minerala, mnogo visoko kvalitetnih, lahko probavljivih proteina te zdravih nezasićenih masti i antioksidanasa, sve za manje od 100 kalorija.

Nutritivna vrijednost

Jedno veliko jaje od 60 gr, bez ljuske, sadrži 6 gr proteina, ali i 75 ml vode, 80 kalorija, 6 gr masti, 274 mg holesterola u žumanjku, 1 gr ugljikohidrata, 28 mg kalcija, 90 mg fosfora, 1 gr željeza, 65 mg kalija, 69 mg natrija, 55 mg cinka, 0.15 mg riboflavina, niacina u tragovima i 24 mg folne kiseline.

Razmatranja

Osobe koje su na strogoj holesterolskoj dijeti moraju ograničiti korištenje žumanjka. Proizvođači hrane i pojedine trgovine nude nekoliko nemasnih zamjena za jaja, bez holesterola. Ograničavanje zasićenih masti je, za većinu ljudi, efikasnije u smanjenju holesterola u krvi nego ograničavanje holesterola u ishrani, tvrde stručnjaci.

Da biste spriječili prijenos bolesti uzrokovanih hranom, koristite čista jaja sa cijelom ljuskom i kuhajte ih dok potpuno ne očvrsnu bjelanjak i žumanjak.