I kora voća je bogat izvor korisnih nutrijenata

Kora voća se uglavnom odstranjuje i baca, čak i ako je jestiva i sigurna za konzumaciju. Kora pojedinih vrsta voća zapravo sadrži mnogo korisnih nutrijenata koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja, pa dobro razmislite prije nego ju sljedeći put bacite.

Ljuska voća kao što su borovnice, grožđe i guava sadrže veću koncentraciju antioksidanasa nego njihovo „meso“. Ljuska plavih ili ljubičastih plodova bogata je antocijanidin glikozidima, dok ljuska žutog voća sadrži ksantin karoten i lutein. Glavne komponente tih pigmenata prisutne su samo ispod kože.

Ljuska ili kora je bogata i dijetalnim vlaknima poznatim i kao hemiceluloza, pektin, tanini, itd..Ovi spojevi sprječavaju zatvor, smanjujući vrijeme gastrointestinalnog tranzita. Oni se dalje vežu za toksične hemikalije u hrani i sprječavaju njihovu izloženost sluzokoži crijeva i na taj način pružaju zaštitu od raka debelog crijeva. Osim toga, dijetalna vlakna čvrsto se vežu za žučne soli i eliminišu ih iz crijeva, pa zauzvrat pomažu u smanjenju holesterola.

Voćna kora je niskokalorična, ne sadrži puno masti, ni šećera, a kore pojedinih vrsta voća sadrže značajne količine minerala i vitamina, posebno guave i agrumi. Određene vrste voća, kao što su narandže, sadrže dosta viši nivo vitamina C od soka tog voća. 100 gr svježe kore narandže daje 136 mg na 100 gr vitamina C, dok „meso“ sadrži samo oko 71 mg/100g. Također, kora voća je bogat izvor vitamina A, B-kompleksa vitamina, te minerala kao što su kalcij, selen, mangan, cink, itd.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*