Korisni podaci o masnim začinima

Masnoća je veoma važna u ishrani zbog svoje visoko kalorične vrijednosti i vitamina A i D. Višak masnoće se skuplja u organizmu kao zaliha koja sprječava gubljenje bjelančevina.

Masnoće koje spadaju u najlakše probavljive su maslac i maslinovo ulje i efektivnije su kada nisu pržene, jer se pri visokoj temperaturi u masnoći stvara akrolein koji je veoma štetan za jetru. Ukoliko se masnoća kuha u nekoj tečnosti, akrolein se ne stvara, pri čemu nestaju rizici za zdravlje vaše jetre.

Dobar maslac ćete prepoznati ukoliko je čvrst i ne mrvi se. Ukoliko se stvaraju kapljice kada ga režete i ako prska kada ga pržite, to je znak da je u maslac dodana voda kako bi prodavači dobili na težini.

Biljni maslac ili margarin je lakši i probavljiviji. Ne može zagorjeti na visokoj temperaturi ili ako se dugo kuha, pa je preporučljiv i sirov i kuhan.

Ulje olakšava rad crijeva i pomaže osobama koje pate od zatvora, jer ne nadražuje želučanu sluz.

Za vas koji ste mislili da masnoće samo narušavaju vaše zdravlje, nadamo se da smo vas barem malo uspjeli razuvjeriti, jer unosom određene količine masnih začina možete doprinijeti vašem zdravlju.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*