Ako postoji ijedan način prehrane u svijetu kojeg sa sigurnošću možete nazvati zdravim, to je mediteranski, tvrde stručnjaci iz te oblasti. Istraživanja na Univerzitetu u Bostonu pokazala su da žene čija ishrana se najvećim dijelom zasniva na mediteranskoj kuhinji imaju više telomera. Telomeri su krajevi hromozoma koji čine naš DNK. Svaki put kada se ćelija dijeli, telomeri se skraćuju. Što su telomeri kraći, više utiču na ekspresiju gena, a kao rezultat dobijamo starenje ćelija.

“Znamo da su kraći telomeri povezani s manjim trajanjem života od očekivanog i sa povećanim rizikom od raka, srčanih i drugih bolesti“, stav je jednog od koautora ove studije, koji tvrdi da gojaznost, gazirani sokovi i pušenje ubrzavaju skraćivanje telomera, te da je ovo istraživanje pokazalo da mediteranska ishrana to može usporiti.

Mediteranska ishrana ne podrazumijeva konkretan plan prehrane, već je to tradicionalni stil onih koji žive u tim zemljama. Odlikuje ga konzumiranje puno povrća, voća, oraha, mahunarki i nerafiniranih žitarica.

Osim toga, mediteransku kuhinju karakterišu mnogo maslinovog ulja, ali malo zasićenih masti, umjerena konzumacija ribe, te malo mliječnih proizvoda, mesa i peradi.

Dok su kolačići i šećer ograničeni,uključena je redovna, ali umjerena doza vina.

Smatra se da antioksidansi prisutni u ovoj hrani štite od starenja ćelija.

Istraživanje je podrazumijevalo ispitivanje efekata ishrane koja je imala mediteranske komponente, što je pokazalo da hrana karakteristična za to područje pozitivno utiče na životni vijek čovjeka.