Feferon je povrtna biljka koja pripada porodici paprika. Postoji mnogo sličnosti između ove dvije vrste povrća, ali i različitosti. Iako postoje feferoni sa blagim okusom, ono što ih po okusu čini drukčijim od paprika je kapsaicin, odnosno njegova količina. To je posebna tvar koja daje ljutinu feferonama i na osnovu njegove količine feferone se dijele na ljute i blage. Dakle, one koje sadrže veću količinu ove tvari su ljuće, a blaže su one sa manjom količinom kapsaicina.

Feferoni – odnosno kapsaicin – djeluju antiseptički, poboljšavaju probavu, apetit, sprječavaju djelovanje bakterija u probavnom sistemu i pomaže pri sagorijevanju kalorija. Feferoni su posebno bogati vitaminom C, ali i vitaminima A, B i E. Vitamini A i C, koji se nalaze u ovoj vrsti povrća, jaki su antioksidansi koji sprječavaju oštećenje tjelesnih ćelija.

Ukoliko ste u depresiji, feferoni će vam pomoći da prebrodite i ovu krizu. Konzumiranje feferona će doprinijeti vašem raspoloženju, jer potiče stvaranje endorfina, hormona sreće, odnosno dobrog raspoloženja i uzbuđenja. Upravo zbog poticanja ovakve vrste hormona, feferoni mogu poslužiti i kao afrodizijak. Kapsaicin ima fiziološke učinke kao što su povećanje broja otkucaja srca, ubrzavanje metabolizma ,uzročnik je znojenja, a sve od navedenog je prisutno u samom činu vođenja ljubavi.

Dakle, feferone možete iskoristiti kao sredstvo kojim biste poboljšali okus vašem jelu, kao afrodizijak, ali i kao sredstvo za suzbijanje mnogih zdravstvenih poteškoća.