Muškarci otporniji na srčane napade od žena

Istraživanje koje je sproveo Žurnal američke medicinske asocijacije (JAMA) pokazalo je kako žene češće imaju srčane napade koji nisu popraćeni bolovima u prsima, kao i da su više izložene smrti uzrokovanoj ovim udarom nego muškarci.

Dakle, srčani napad se može dogoditi i bez da osjetite bol i neugodan osjećaj u prsima. Simptomi srčanog napada mogu biti i otežano disanje, odnosno kratak dah, mučnina, bolovi u vilici, ali i u predjelu leđa.

I ranija istraživanja su pokazala razlike u simptomima ovog oboljenja kod muškaraca i žena, ali vjeruje se da je ovo do sada najveća i najmjerodavnija studija.

Vršioci ovog istraživanja su analizirali bazu podataka sa više od 1,1 miliona slučajeva srčanih napada kako bi došli do pravog zaključka.

Rezultati su pokazali da 42 % žena, a 31 % muškaraca nisu imali bolove u prsima kada su dovezeni u bolnicu zbog srčanog napada. Za 5 % je veća i smrtnost žena uzrokovana srčanim udarom. Istraživanje je pokazalo da je 10 % muškaraca, a 15 % žena umrlo u bolnici nakon ovog napada.

Istraživači tvrde kako ne mogu naći prave razloge za rezultate istraživanja.

Postoje neke tvrdnje da mlađe žene imaju opasniju vrstu srčanog napada koji nadjača i zaštitničko djelovanje ženskog hormona estrogena, a estrogen opada nakon menopauze, što bi mogao biti jedan od razloga zbog čega su manje otporne na ovakvu vrstu napada.

Istraživači-ljekari smatraju da rezultati zahtjevaju dodatna istraživanja, što planiraju i uraditi, a do tada upozoravaju žene da budu svjesne činjenice kako bol u prsima nije jedini znak srčanog napada, pa ukoliko osjete neke od simptoma navedenih na samom početku teksta, preporučuju obavezno javljanje ljekaru kako bi se na vrijeme mogla pružiti adekvatna njega i tretman koji bi im mogao spasiti život.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*