Ako vam se otvorio apetit za nečim neuobičajenim u domeni hrane, možda je vrijeme da posjetite neki od bizarnih festivala hrane koje organizuju ljubitelji hrane tokom godine širom svijeta. Slijedi lista naj-bizarnijih – ako smo neke propustili, molimo da nas ispravite putem komentara ispod.

Noche de Rábanos (noć rotkvica)
Gdje: Oaxaca, Meksiko.
Kada: od 23 do 24 Decembra.

Ako volite jesti, ovaj festival nije za vas! Nastao je u 16. stoljeću kada su španjolski redovnici donijeli ovaj jestivi korijen do novih kolonija. Da bi privukli pažnju tržišta a i takmičili se za novčane nagrade, prodavači prave vjerske i kulturne skulpture i izlažu ih na festivalu. Ovaj festival je postao služben godine 1987.

Godišnji festival testisa
Gdje: Clinton, Montana, SAD.
Kada: od 29 Jula do 2 Avgusta.

Postoji nekoliko imitacija, ali ovo je originalni “testival”. Obično poznat po svom klasičnom imenu “Rocky Mountain Oyster Festival”, ova manifestacija posvećena je služenju pohovanih volovih testisa. Možete izabrati pohovane ili marinirane testise, kao i neke novitete koji se pojave svake godine. Neodlučni posjetioci mogu probati manju količinu za $5. Naravno, ako vam testisi i nisu omiljeno jelo, na ovom festivalu se možete zabaviti na razne načine! Jedan od vrhunaca festivala je “Bullshit Bingo”, uz glavnu nagradu od 100 dolara za sretnu osobu koja tačno predviditi gdje će krava da se pokaki.

Roštiljada zgaženih životinja
Gdje: Marlington, West Virginia, SAD.
Kada: Septembar 26.

Bez panike. Ipak se na ovom festivalu ne jedu životinje koje je stvarno pregazilo neko vozilo, već posjetioci i organizatori ovog festivala roštiljaju životinje koje potencijalno možete zgaziti na autoputevima SAD-a… to jest divljač poput rakuna, oposuma, jelena itd.

Gilroy festival bijelog luka
Gdje: Gilroy, California, SAD.
Kada: od 24 do 26 Jula.

Gilroy glasi kao neslužbeni “glavni grad bijelog luka” svijeta i privlači više od 100.000 posjetioca godišnje gdje svi zajedno konzumiraju procijenjeno oko dvije i pol tone bijelog luka to jest češnjaka godišnje. Na službenoj web stranici ovog festivala piše da je potrošeno 72 tone bijelog luka u dvadeset devet godina odkako ovaj festival postoji.

Posjetioci na festivalu mogu pratiti demonstracije kuhanja i predavanja o tradicionalnoj koristi ovog povrća. Oni inovativniji mogu i izraziti svoju ljubav prema ovoj hrani u velikom takmičenju kuhanja bijelog luka, gdje nerijetko možete probati sladoled od bijelog luka, bezalkoholna pića od bijelog luka i druga jela u kojima je osnovni sastojak šta drugo već bijeli luk to jest češnjak.

Olney trka sa palačincima
Gdje: Olney, Engleska, Velika Britanija.
Kada: Dan palačinaka ili debeli utorak (obično druga sedmica Februara).

U 11:55 sati na dan palačinaka ili debeli utorak, lokalne dame se okupe obučene u tradicionalnoj nošnji kućanica (suknja, pregača i marama) i trče 415 metara kroz ulice Olney-a sa tavom u rukama. Na startu sve učesnice moraju preokrenuti palačinak tradicionalnim bacanjem u zrak, a pobjednica je dama koja stigne na cilj prva i preokrene palačinak u tavi još jednom. Utrka je tradicija u Olney-u od davne 1445.

Festival narandži u Ivrei
Gdje: Ivrea, Italija.
Kada: od 25 do 28 Februara.

Ovaj festival potiče iz 12. stoljeća kad su tokom gradskog slavlja djevojke bacale narandže sa svojih balkona da privuku pažnju momaka. Momci su uzvraćali i to je evoluiralo u suparništvo između djevojki sa balkona i momaka sa ulice.

Borba paradajzima (La Tomatina)
Gdje: Bunol, Španija.
Kada: Zadnja sedmica Avgusta.

U zadnjoj sedmici Avgusta, stanovnici ovog malog grada u blizini Valencije bacaju prezreli paradajz jedni na druge. “Pokolj” počinje nakon što se neko od građana popne na stub da zgrabi svjež pršut. Čim se pršut spusti, paradajz leti na sve strane te je “svaki čovjek za sebe” – što traje sat dva dok top ne opuca i označi kraj “paljbe”.