Najveća flaša kečapa na svijetu

Najveća flaša kečapa na svijetu stoji ponosno pokraj Route 159, južno od centra grada Collinsville-a u državi Illinois, SAD.

Ovaj jedinstveni 52 metra visoki vodeni toranj izgradila je 1949 W.E. Caldwell Company u ime G.S. Suppiger fabrike kečapa. G.S. Suppiger fabrika proizvodila je i druge article uključujući čili grah, špagete, kukuruznu kašu, supe, umake itd.

Toranj je visok 52 metra (170 stopa) i skladišti 378,541 litar (100,000 galona) vode. Izgradnja zgrade dogovorena je 1947 a zgrada je završena u Oktobru 1949. Godine 1995, zahvaljujući naporima Catsup Bottle Preservation Group (grupe za očuvanje kečap flaše), restaurirana je i spašena od rušenja.

Ovaj nacionalni “spomenik kraj ceste” privlači posjetioce svaki dan i u Avgustu 2002 imenovan je u nacionalni registar istorijskih mjesta SAD-a (National Registry of Historic Places).

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*