Masti se nalaze u mesu i većini mliječnih proizvoda, dok su šećer i sol prirodne komponente mnogih namirnica, što ukazuje na to da je veoma teško naći hranu koja je potpuno oslobođena masnoće, soli i šećera. Ipak, ukusne namirnice sa malo ili nimalo spomenutih sastojaka, moguće je pronaći.

Voće i povrće

Većina svježeg, sirovog voća i povrća prirodno ne sadrži masti, samo manju količinu šećera i minimalne tragove soli. Kuhanje svježeg povrća i voća bez dodavanja masnoće, neće promijeniti prirodni sadržaj masti, šećera i soli u ovim hranjivim namirnicama.

Grah

Prerađene namirnice u sebi sadrže velike količine soli, a čak i one koje se spominju kao najzdravije u sebi sadrže određene količine šećera. Sušeni grah, grašak i leća kuhana u sopstvenoj kuhinji, bez dodavanja soli i masti, ne sadrži masnoću, šećer ili sol, osim male tragove koji se javljaju prirodno. Mijenjanjem prerađenih, masnih jela za domaći, kuhani grah, obezbijedit ćete sebi zdrav i hranjiv obrok.

Integralne žitarice

Integralne žitarice kao što su zob, ječam i smeđa riža, ne sadrže masnoću, sol ili šećer ako ih kuhate kod kuće, bez da uzimate prerađene pahuljice od ovih sastojaka. Napravite kašu od prirodnih integralnih žitarica sa sušenim, nezaslađenim voćem kao što su višnje, borovnice ili jabuke.

Nemasni mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi sadrže laktozu, prirodni mliječni šećer, a u sebi mogu imati i tragove soli. Bez obzira na to, moguće je pronaći mliječne proizvode bez dodatka soli ili šećera, pa potražite obrano mlijeko, nemasni jogurt bez šećera ili nemasno kiselo vrhnje.