Neke vrste namirnica neodoljivo podsjećaju na pojedine dijelove ljudskog tijela, a sigurni smo da ćete složiti da i ove tri biljke spadaju u tu skupinu.

Blitva

Ako pogledate list blitve, primjetit ćete da se crvene žile granaju kao arterije kroz zeleno tijelo. Sasvim sigurno, ovi hranjivi dijelovi će pomoći u održavanju protoka krvi. Ova biljka sadrži antioksidanse poput betalaina koji pomaže detoksikaciju, tvrde američki nutricionisti. Njihov stav je da zeleno lisnato povrće poboljšava krv.

Orah

Sasvim je očigledno da, ako pogledamo sliku ljudskog mozga, neodoljivo podsjeća na orah. Unutrašnjost oraha, ispod ljuske, ima dva jednaka dijela, poput lijeve i desne hemisfere mozga, sa naborima. Povrh svega, oboje sadrže oko 68 posto masti, ali ne bilo koje masti, tvrde stručnjaci. Orasi su vrlo bogati omega-3 masnim kiselinama, koje su u našem mozgu kao podmazivač koji pomaže da sve teče kako treba. Osim toga, studije pokazuju da omega-3 smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju memoriju.

Celer

Celer po njegovom izgledu podsjeća malo na kosti ruku i nogu. Istraživači smatraju da se celer i kosti sastoje od oko 23 posto natrija. Ljudska bića imaju tendenciju da jedu previše soli, posebno u prerađenoj hrani, ali u umjerenoj količini, ovaj mineral jača kosti i funkciju živaca. Celer je bogat magnezijem i dobar izvor silicija.

Paradajz

Kada prerežete paradajz, njegove crvene komore podsjećaju na strukturu srca i prepune su, za zdravlje korisnog likopena. Važan antioksidans koji daje ovom plodu crvenu boju, smanjuje mogućnost za kardiovaskularne bolesti. Istraživači s Harvarda su otkrili da žene sa najvećom stopom likopena u krvi imaju 33 posto manji rizik od srčanih bolesti u odnosu na žene s niskom koncentracijom likopena. Druge studije su slično potvrdile za oba spola.