Nekoliko činjenica o pilećem mesu

Od svih vrsta mesa koje se konzumiraju
danas u svijetu, pileće meso sigurno je jedno od najomiljenijih. Ako prelistate bilo koju zbirku recepata iz različitih dijelova svijeta, vjerovatno ćete pronaći bezbroj onih u kojima je kao jedan od sastojaka navedeno pileće meso.

Detaljnijim uvidom u recepte, primjetit ćete da se nalazi u jelima od riže, krompira, tikvica, različitih vrsta začina, ali i u jelima sa beskonačnim brojem drugih namirnica, karakterističnim za određene svjetske kuhinje. Da, široka je upotreba i rasprostranjenost ove vrste mesa, a u nastavku teksta saznajte i zašto.

Konzumira se milenijima

Pilići koji se uzgajaju, odnosno njihovo meso koje se uveliko konzumira danas u domaćinstvima širom svijeta, zapravo potiču od crvenih i sivih vrsta divljih kokoši koje su prije nekoliko hiljada godina pripitomljene u Indiji.

Ljudi milenijima konzumiraju pileće meso, pa je u Srednjem vijeku u jelima bilo znatno zastupljenije od drugih vrsta životinjskog mesa. Jedan od razloga je cijena, koja je omogućila da piletina bude pristupačana svima, a prednost je imala i zbog prilagodljivosti različitim vrstama namirnica i jela, pa se koristila za pravljenje supa, variva, različitih složenaca, kao glavno jelo, predjelo, itd.

U starim vremenima, najpopularnije jelo bilo je pirjana piletina sa lukom, koja bi se potopila u mlijeko i začinila dodatno po želji. U SAD-u, za vrijeme Drugog svjetskog rata, piletina je imala najviše mjesta na dnevnim menijima, a Evropljani su krajem 90-ih godina koristili piletinu više nego bilo koji goveđi proizvod.

Različite metode kuhanja

Zaista je neograničen broj načina na koje se može pripremati piletina. U trgovinama je dostupna u različitim oblicima i dijelovima, pa tako možete kupiti cijelo pile, batake, karabatake, krilca ili iznutricu. Svaki dio je ukusan i prilagodljiv mnogim vrstama jela.

Cijelo pile možete premazati začinima, masnoćom i ispeći samostalno ili ga napuniti gljivama, suhim mesom i sirom, pa pečeno, uz krompir ili neku drugu vrstu povrća poslužiti kao glavno jelo na vašoj prazničnoj trpezi.

Ispečena krilca u marinadi od senfa, bijelog luka ili nekih drugih sastojaka, odlična su hrskava delicija, a kada ih skuhate u slanoj vodi dobit ćete nevjerovatno ukusnu supu.

Pileća prsa, koja su ujedno najskuplji, ali i najzdraviji dio pileta možete kuhati, peći samostalno ili uz dodatke, možete ih pohovati, peći na roštilju, ali i pripremati na bezbroj drugih načina, dok je najzdravija priprema pilećeg mesa na pari.

Zdravije od crvenog mesa

U poređenju sa crvenim mesom, piletina je znatno veći izvor proteina, a u prednosti je i zbog povoljnog utjecaja na probavni sistem.

Nutricionisti smatraju da bi se ipak trebala obratiti pažnja na količinu unosa pilećeg mesa u organizam. Pretjerana konzumacija nije preporučljiva zbog visoke koncentracije holesterola u ovoj vrsti mesa. Ovo se zapravo odnosi na kožicu piletine, jer pileće meso bez kožice sadrži malu koncentraciju masti.

Kao što smo već ranije spomenuli, najzdravija je piletina skuhana na pari, ali bez kožice, dok je pržena najmanje pogodna za zdravlje.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*