Iako se želja za boljom formom i ljepšim izgledom najčešće javlja dolaskom ljeta, vrlo je važno da svako bude zdrav i u formi tokom cijele godine. Zbog toga biste trebali obratiti pažnju na svakodnevnu ishranu i vaš dnevni unos kalorija.

Poslužujte jela u manjim tanjirima

Najprije biste trebali smanjiti količinu hrane koju jedete, a najbolji način da to uradite jeste da služite jela u manjim tanjirima. Ovom metodom ćete smanjiti porcije i izbjeći suvišne kalorije. Kada shvatite da ste pojeli pun tanjir hrane, manja je vjerovatnoća da ćete ga dopunjavati dodatnim količinama tog istog jela.

Pijte vodu

Svakodnevno konzumiranje vode u svakom slučaju je bolje od različitih vrsta sokova koji su vrlo kalorični. Voda je tijelu potrebna da zadrži hidrataciju, da ublaži žeđ tokom vrućih, ljetnih dana i svakako kontroliše kalorije. Kada ogladnite, ne trčite odmah u kuhinju da nešto prigrizete, već popijte čašu vode, pa ćete ublažiti i osjećaj gladi.

Izbjegavajte preljeve

Mnogim jelima se često dodaju različiti preljevi za bolji okus, što je vrlo nezdravo i kalorično, jer sir i vrhnje koji se često koriste u preljevima, najčešće sadrže puno kalorija.

Jedite tamnu čokoladu

Ako ste ludi za slatkišima i ne možete im odoljeti, onda je tamna čokolada najbolji način da suzbijete tu želju i poštedite sebe suvišnih kalorija. Tamna čokolada je i puno zdravija od drugihh vrsta slatkiša, jer sadži antioksidanse, vitamnine i minerale koji su poznati po njihovim sposobnostima da čiste organizam i jačaju imuni sistem.