Analitičari strahuju da je cijena vanilije na rubu eksplozije zbog mogućeg nedostatka ovog začina. Kombinacija loših berbi u dvije vodeće zemlje po proizvodnji već je uzburkala robno tržište. Veleprodajne cijene porasle su za oko 20 % u samo dva mjeseca- povećanje koje će pogoditi hiljade proizvođača hrane i pića, uključujući i proizvođače sladoleda. Stručnjaci smatraju da će cijene još rasti, što prisiljava firme da povećaju cijene proizvoda za svoje potrošače, izvještava britanski “Telegraph”.

Crna vanilija se uzgaja u samo nekoliko zemalja, pa loša berba u bilo kojoj od tih zemalja, automatski utječe na dostupnost i cijenu ovog začina, koji je, poslije šafrana, najskuplji na svijetu.

Madagaskar je glavni proizvođač vanilije, ali tu su Indonezija, Indija i Meksiko koji također uzgajaju ogromne količine ovog začina, ali u posljednje vrijeme imaju daleko manje plodova nego inače. Prema podacima “Minteca”, tržišnog analitičara, u prošloj godini je u Meksiku proizvodnja ovog začina pala za 90%. Ovaj podatak je šokirao tržište, što je zbog bojazni od porasta cijena automatski povećalo potražnju crne vanilije sa Madagaskara.

Za samo dva mjeseca, globalna cijena vanilije po kili, porasla je sa 25 na 30 ili 40 dolara. Ovo povećanje će utjecati na hiljade proizvođača koji koriste vaniliju u različite svrhe, od svježih pića, sladoleda i slatkiša, do parfema ili lijekova. Povećanje cijena vanilije neće mnogo utjecati na proizvođače koji koriste sintetički vanilin umjesto prirodnog ekstrakta vanilije u svojim proizvodima, a što se tiče sladoleda, čak i najmanje povećanje cijene vanilije bi moglo biti previše za osobe koje proizvode ovu poslasticu.

“To je najskuplji sastojak za sladoled, pa će zbog nemogućnosti da se nose sa troškovima, proizvođači biti prisiljeni da povećaju cijenu sladoleda od vanilije, koja bi mogla porasti za 10 %”, izjavio je direktor razvoja poslovanja tržišnog analitičara “Mintec”.