Čokoladni napitci od davnina se koriste u medicinske svrhe. Kada je čokolada pronašla svoj put do Francuske u 17. stoljeću, služila je “da se bori protiv napada bijesa i lošeg raspoloženja”, ali se i kasnije, modernim istraživanjima pokazalo da čokolada smanjuje nivo hormona stresa.
Naravno, kada govorimo o djelotvornosti čokolade, to podrazumijeva i vrući kakao.

Naime, istraživanja su pokazala da antioksidansi sprječavaju rak, srčane bolesti, makularnu degeneraciju i druge probleme koji se javljaju starenjem, jer se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Upravo čokolada, odnosno kakao u sebi sadrži ove magične supstance.

Prema studiji urađenoj na Cornell Univerzitetu, koncentracija antioksidanasa u kakau je gotovo dvostruko jača nego u crvenom vinu, dva do tri puta nego u zelenom čaju i četiri do pet puta jača od one u crnom.

Profesor Chang Yong Lee, vođa studije Cornell, naglašava da posebnu ulogu igra toplota, te dodaje da se oslobađa više antioksidanasa kada se čokolada zagrije.

Šoljica vrućeg kakaa sadrži 611 miligrama fenolnog jedinjenja galne kiseline koja se koristi za liječenje unutrašnjeg krvarenja, albuminurije (prisutnost albumina u urinu, što može ukazati na bolest bubrega) i dijabetesa.

Iako normalna čokolada ima snažno antioksidativno djelovanje, njene zdravstvene beneficije u odnosu na kakao su manje zbog prisutnosti zasićenih masti, jer kakao generalno ima mnogo manje masti u odnosu na standardnu čokoladu.

Flavonoidi pomažu tijelu da preradi nitrični oksid, zbog čega kakao može poboljšati protok krvi, pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.

Flavonoidi u toploj čokoladi sprječavaju i spajanje trombocita, te formiranje ugrušaka.