Lassi

Indijski lassi, gusti napitak baziran na jogurtu pije se uglavnom nakon jela za bolju probavu ili kao osvježavajući tonik tokom ljeta. U svijetu je poznata vrsta sa mangom, jogurtom i malom količinom šećera, a da biste zaista probali napitak najsličniji okusu jela indijskog podneblja potražite namkeen lassi, hladno lagano piće sa jogurtom začinjeno kuminom i crnim biberom. Druge neobične vrste podrazumijevaju vaniliju, ružinu vodicu i kardamom.

Sok od šećerne trske

Na prvi pogled, štapovi šećerne trske izgledaju kao nešto čime biste samo mogli ograditi vaš vrt, ali oni, osim dekoracije, obezbjeđuju i šećerni sok od trske. Smatra se da je bogat antioksidansima i mikroelemenata, te savršen ljetni napitak. Najčešće se uz šećernu trsku cijedi limeta ili đumbir za osvježavajući napitak.

Teh tarik

Teh tarik je zapravo vrsta čaja, singapurski i malezijski klasik na tržnicama. Nekada se taj čaj koristio zbog potrebe, ali sada zbog užitka u njegovom jakom okusu. Prvo se stavlja prah, pa dodaje vruće, slatko mlijeko koje balansira tanine. Završni korak podrazumijeva brzo sipanje čaja iz jedne šolje u drugu. Na ovaj način se istovremeno hladi piće i stvara pjena na površini.

Čaj od smeđe riže

Japanska genmaicha sastoji se od listova zelenog čaja i pržene tamne riže. Prvobitno je bila piće siromašnih, koji su pržena zrna riže koristili za filovanje, a u genmaichi se sada uživa zbog njenog bogatog, orašastog okusa. Poznata je i kao ”kokice čaj”, jer su ponekad zrna riže kao kukuruz kokičar. Prisustvo riže znači da u tom napitku ima manje kofeina nego u normalnom zelenom čaju.

Trobojni napitak

Imate slab apetit? Rizikujte i naručite piće u vijetnamskom restoranu, gdje je popularno trobojno obrok-piće u čaši. Kremasta žuta mung mahuna, crveni adzuki i zeleni žele „crvi” stave se u visoku čašu, prije nego se prekriju ledom i kokos kremom. Ova pića u početku su se u Vijetnamu na ulicama zapravo služila u zdjelama, kao jela, odnosno osvježavajuća užina.